Tekoja Karjalasta: Tiina Tolvanen – Säätiön kehittäminen ja ajassa eläminen ovat välttämättömiä

 

Hämärä tekee tuloaan Tahkon laskettelurinteillä. Talvilomakausi on alkanut ja se näkyy myös täällä. Osuuskauppa PeeÄssän henkilöstöjohtaja, joensuulainen maatalous- ja metsätieteiden maisteri, Tiina Tolvanen, on ollut Tahkolla jo tovin.

-PeeÄssän henkilöstöllä on menossa täällä heimopäivät, jossa käsittelemme yrityksen uutta strategiaa. Olemme tavoittelemassa parhaillaan yrityskulttuurin muutosta – inhimillisyyden ja tuloksellisuuden liittoa, Tolvanen iloitsee.

Iloiseksi ja eloisaksi karjalaiseksi sekä naimisissa olevaksi äiti-ihmiseksi itseään kuvaava Tolvanen on ehtinyt tehdä uransa aikana paljon.  Suurimman osan työelämästään hän on tehnyt pohjoiskarjalaisen elinkeinoelämän parissa. 

Vuoden alussa (1.1.2023) Tolvanen valittiin Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön hallitukseen. Hän kokee luottamustoimen erityisesti henkilökohtaisena yhteiskuntavastuun kantamisena.    

-Olen jo sen ikäinen ihminen, että minulla on reppu täynnä tavaraa sekä työuran että luottamustehtävien osalta. Uskon, että tästä on hyötyä myös säätiölle. Toivottavasti voin osaltani kehittää ja varmistaa sille hyvän tulevaisuuden, Tolvanen lisää.

Uusi jäsen mahdollistaa aina uudistamisen

Tolvasen aikaisempi suhde Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöön on tullut pääosin yleisönä ollen. Säätiö on ollut näkyvä toimija Pohjois-Karjalan alueella ja ollut Tolvasellekin mediasta tuttu. Tolvanen muistelee saaneensa nuorena myös opintoihinsa apurahan säätiöltä. Hän kokee säätiön toiminnan, karjalaisen kulttuuriperimän, tieteen ja taiteen tukemisen, ylläpitämisen ja edistämisen, tärkeänä asiana.

Uutena jäsenenä Tolvanen toivoo tuovansa myös jotain uutta säätiön toimintaan. Vaikka uuden luottamustoimen sisäistämiseen ja säätiön toiminnan tutustumiseen menee vielä tovi, hän kokee uuden ihmettelijän roolin hyvänä.

-Yleensä uusi ihminen tuo mitä- ja miksi-kysymyksineen pitempäänkin toiminnassa olleille mahdollisuuden pohtia, miksi teemme asioita niin kuin teemme. Voisiko jotain kehittää?, Tolvanen pohtii. 

Samalla on hyvä katsoa sinne tuulilasiin, eikä peruutuspeiliin

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö uudistaa parhaillaan omaa strategiaansa. Tämän ohella käsittelyssä on esimerkiksi kiinteistöasioita. Yksi isoimmista muutoksista tulevan vuoden aikana on kuitenkin henkilöstövaihdokset.

-Säätiöllä työskentelevästä henkilöstöstä puolet on siirtymässä seuraavaan elämänvaiheeseen. Luvassa on siis isoja rekrytointipäätöksiä sekä kiinteistöpuolelle että toiminnanjohtajaksi, Tolvanen tarkentaa.

Taloudellisesti säätiöllä menee Tolvasen mukaan tällä hetkellä hyvin. Sillä on hyvät mahdollisuudet toteuttaa aktiivisesti säätiön tarkoitusta ja rahoittaa tiedettä, taidetta ja karjalaista kulttuuritoimintaa. Tärkeää on myös pysyä ajan hengessä mukana.

-On tärkeä kunnioittaa sitä, mitä aikaisemmin on tehty. Historiaa on arvostettava, mutta samalla on hyvä katsoa sinne tuulilasiin, eikä peruutuspeiliin. On muistettava olla elävä myös tässä ajassa. Uskon, että niin Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöllä kuin itse karjalaisuudella on luvassa edelleen lupaava tulevaisuus, Tolvanen toteaa päättäväisenä.

Puhetta tulee, vaikka aivotoiminta joskus päättyy

Vaikka Tolvanen työskentelee ja asuu arjet Kuopiossa, on koti edelleen Joensuussa. Hektisestä elämästään huolimatta Tolvanen pyrkii antamaan aikaa myös itselleen. Vapaa-ajan harrastuksiin kuuluvat muun muassa luonnossa liikkuminen, kävely, vaeltelu, hiihto ja kalastus. Karjalaiseen tapaan hän on myös hyvin sukurakas ihminen.

Karjalaisuus merkitsee Tolvaselle paljon. Se tarkoittaa lupaa olla oma itsensä. Karjalaisuus antaa raamit, jonka sisällä voi vahvasti seisoa. Se on samalla juurevuutta, joka määrittää paljon karjalaista identiteettiä.

-Sitä on  iloinen ja eloisa sekä utelias elämälle, mitä moni pitää karjalaisuutena. Olen myös puhelias. Puhetta tulee, vaikka aivotoiminta joskus päättyy, Tolvanen naurahtaa.

Keskustelu Tolvasen kanssa jatkuu vielä hetken. Tolvanen tuo esille muun muassa, mitä uudistuksia Tahkolle on tulossa lähivuosina.

Tahko elää parhaillaan sesonkiaikaa. Lomalaiset liikkuvat joka puolella helmikuisen pakkasen luodessa tervettä punaa jokaisen poskiin. Taivas on selkeä ja täynnä tähtiä. Talven taika on Tahkolla käsin kosketeltavissa.