Joensuun Pihapetäjä

Joensuun Pihapetäjästä rakennetaan energiatehokas ja paloturvallinen puukerrostalo. Rakentamiseen liittyvässä kehityshankkeessa etsimme myös uusia ratkaisuja, uusia avauksia ja uutta tietoa puukerrostalorakentamiseen. Tällä sivustolla seurataan Pihapetäjän vaiheita suunnittelusta rakentamiseen ja ensimmäisten asukkaiden kokemuksiin saakka.

Materiaali CLT-rakennuslevy

Energialuokka B / E: 100

Huoneistoala 1730 hum³

Asuntomäärä 40 kpl

Teollista puurakentamista

Pihapetäjän rakennusjärjestelmäksi valittiin tilaelementti, jonka kantavana runkona toimii CLT-rakennuslevy. Massiivipuinen rakennuslevy muodostuu ristikkäin liimatuista puulevykerroksista, joiden ainevahvuus ja lukumäärä määrittävät elementin lujuuden ja kantavuuden.

CLT-materiaalissa on monia etuja. Se toimii yhtä aikaa kantavana ja jäykistävänä rakenteena, höyrysulkuna ja osittain myös lämmöneristeenä. Tilaelementin kotelorakenne on erittäin vääntöjäykkä, ja lohkojen sääsuojaus on yksinkertaista. Elementin rakenne on erittäin luja, tiivis ja myös turvallinen. CLT:n ekologiset ominaisuudet, puuraaka-aine uusiutuvana luonnontuotteena sekä sen kierrätettävyys nousevat keskiöön.

Laatua ja turvallisuutta

Elementtien teollinen valmistus tähtää tasaiseen ja hyvään laatuun. Tilaelementtien nopean asennuksen ja korkean valmiusasteen ansiosta työmaavaihe lyhenee verrattuna normaalin rakentamisprosessiin.

Tilaelementit ovat sisäpinnoiltaan ja varusteiltaan täysin valmiita. Joensuun Pihapetäjässä CLT:n puupinta on näkyvissä sisäkatoissa sekä huoneistojen väliseinissä. Puuverhoilua käytetään muun muassa lattioissa, ovissa, ikkunoissa sekä kylpyhuoneiden alakatoissa. Kantavat puupinnat suojataan määräysten mukaisesti palosuojakipsilevyllä.

Puinen asuinkerrostalo varustetaan automaattisella sammutusjärjestelmällä, joka lisää olennaisesti asumisturvallisuutta. Huoneistopaloissa suurimman osan myrkyllisistä savukaasuista aiheuttaa palava irtaimisto. Automaattinen sammutusjärjestelmä sammuttaa myös irtaimistopalon.

1h+kt 30 kpl

3h+kt 10 kpl

Energiatehokkuus

Joensuun Pihapetäjästä on haluttu suunnittella mahdollisimman energiatehokas. Pihapetäjän energialuokka on B ja energialuku 100. Suurin osa maassamme rakennetuista kerrostaloista ovat energialuokkaa C (E-luku: ≤ 130). Pihapetäjän energiatehokkuutta on parannettu muun muassa jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmän avulla. Lisäksi rakennuksen katolle asennetaan 100 m² aurinkopaneeleita. Niiden laskennallinen tuotto on noin 13 000 kWh vuodessa.

Puu tekee hyvää

Puu on uusiutuvaa ja ympäristöystävällistä raaka-ainetta. Puu koetaan lämpimäksi, miellyttäväksi ja hyvinvointia lisääväksi materiaaliksi. Monen puutalossa asuvan mielestä puutalossa voi kokea luonnonläheisyyttä kuin metsässä konsanaan – verenpaine laskee ja stressi vähenee.

Puun käyttö 5–8-kerroksisissa puurunkoisissa ja -julkisivuisissa rakennuksissa on ollut mahdollista Suomessa vuodesta 2011 lähtien. Yli 2-kerroksisia asuinkerrostaloja on rakennettu toistaiseksi viitisenkymmentä.

Nimi: As Oy Joensuun Pihapetäjä
Osoite: Honkapolku 4, 80220 Joensuu
Sijainti: Kaupunginosa 16 Penttilä, Kortteli 1641, Tontti 5 R
1-kerroksen runkomateriaali: Betoni
Kerrosten 2-6 runkomateriaali: CLT-rakennuslevy
Julkisivu: Puuverhous
Rakennuksen paloluokka: P2
Automaattinen sammutusjärjestelmä: Luokka O

Huoneistoala asunnot: 1730 hum²
Kerrosala: 2344 kem²
Bruttoala: 2969 brm²
Tilavuus: 8436 m³
Asuntomäärä: 40 kpl
Asuntojakauma: 1H+KT, 35,5 m², 30 kpl – 3H+KT, 65 m², 10 kpl
Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: OOPEAA Office for Peripheral Architecture
Anssi Lassila, pääsuunnittelija

Valmistumisaikataulu

Lue lisää

Kuvagalleria

Siirry kuvagalleriaan