Rakennusperinnön vaaliminen

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön omaisuuteen kuuluu sijoituskiinteistöjen lisäksi muutamia rakennettua kulttuuriperintöä edustavia kohteita. Säätiö omistaa ja ylläpitää näitä kohteita joko itse tai yhteistyössä muiden kulttuurialan toimijoiden kanssa.

Murtovaara

Murtovaaran talomuseo, entinen kruununmetsätorppa, on Suomen ainoa vaara-asutusmuseo. Murtovaara sijaitsee Valtimolla Pohjois-Karjalan pohjoisimmassa kolkassa Sivakan kylän tuntumassa. Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön omistama alue on toiminut museona vuodesta 1972. Murtovaaran merkitys tieteellisen tutkimuksen ja opetuksen käytössä on viime vuosina korostunut, kun museoalueella on järjestetty arkkitehtiopiskelijoille kansainvälisiä perinnerakentamiseen liittyviä leirejä.

Murtovaara on yleisölle avoinna kesäisin juhannuksesta elokuun puoliväliin. Murtovaaran talomuseon opastuksesta ja hoidosta vastaa nurmeslainen yrittäjä Wilma Klippel, puh. 045 1382 705.

Murtovaaran talomuseo -esite (PDF)

Murtovaara. A crown tenant farm and museum in valtimo (pdf)

Parppeinvaara

Parppeinvaaran Runokylässä Ilomantsissa yhdistyvät karjalaisen kulttuurin ominaispiirteet: kantelemusiikki, käsityöt, ortodoksisuus sekä perinneruuat.

Parppeinvaaralla ovat myös esillä sotahistoria ja ilomantsilainen luonto eläimineen. Vaara saanut nimensä kuuluisasta runonlaulajasta ja kanteleensoittajasta Jaakko Parppeista, joka asui vaaralla 1800-luvulla. Yhdessä Ilomantsin kunnan kanssa säätiö omistaa Parppeinvaaraa hallinnoivan Kalevanpirtti osakeyhtiön.

Parppeinvaaran alueen kulttuuritoimijoita ovat ravintolayrittäjä Tsipaniekka Oy sekä Ilomantsin Museosäätiö. (Parppeinvaaran runokylä )

Karjalantalo

Vuonna 1954 valmistuneessa, Joensuun Ilosaaressa sijaitsevassa Karjalantalossa on vuodesta 2010 toiminut Joensuun Popmuusikot ry:n omistama Töminä Oy, joka pitää yllä kulttuurikeskus- ja ravintola Kerubia.

Asemakaavassa suojellun Karjalantalon tilat tarjoavat tyylikkään ja toimivan ympäristön konserteille, ravintolalle, messuille, seminaareille ja monenlaisille muille tapahtumille. (Kulttuurikeskus Karjalantalo, Kerubi)

Olli Tiaisen maja

Ylämyllyn Leinosenlammen rannalla sijaitseva Olli Tiaisen maja kuuluu säätiön omistamiin perinne- ja kulttuurikiinteistöihin.

Maja on nimetty Suomen sodan maineikkaan sissipäällikön ja rajakapteenin Olli Tiaisen (1770-1833) mukaan.

Säätiö on luovuttanut majan korvauksetta Pohjois-Karjalan aluetoimiston, rajavartiolaitoksen, palvelukeskuksen, Ylämyllyn varasto-osaston ja pohjois-karjalaisten maanpuolustusjärjestöjen tilaisuuksien ja tapahtumien käyttöön.

Tiedustelut leena.ovaskainen@mil.fi sekä pohjois-karjalanaluetoimisto@mil.fi