Tekoja Karjalasta: Rokumentti

Marraskuu on saapunut Joensuuhun ja ilma on perinteisen syksyinen. Harmaa ja märkä ilma unohtuu kuitenkin äkkiä, sillä Rokumentti-rockelokuvafestivaali on saatu jälleen järjestettyä kaupungissa (18.-20.11.).

On aamupäivä ja Joensuun Popmuusikot ry:n Ilosaarirockin kehityspäällikkö ja Rokumentin tuottaja Katri Kilpiä ahertaa toimistolla. Värikkään keltainen toimisto on täynnä valoa, jota toimiston suuret ikkunat tuovat sisälle. Kilpiä istahtaa Poppareiden toimiston sohvalle ja toteaa heti alkuun:

-Rokumentti on se marraskuun tähtisädetikku, joka herättää tämän kaupungin eloon. Haluamme herättää ajatuksia ja tuoda esille myös erilaisia kulttuurikokemuksia joensuulaisille. Se on sellainen rakkauskupla, jonne kaikki ovat tervetulleita. Siellä ihmiset kohtaavat ja pääsevät nauttimaan yhdessä aiheista. Rokumentti koetaan tärkeäksi meidän yleisön joukossa.

Ilmaisesitystensarja lahjaksi Rokumentin kävijöille

Vaikka Rokumentti järjestettiin huomattavasti pienempänä kuin aiemmat festivaalit, on asiasta kuitenkin osattu iloita. Vuonna 2021 se järjestettiin ilmaisesitysten sarjana Kulttuuritehdas Siihtalassa.

Kulttuuritehdas Siihtala

-Päätimme pitää tapahtuman pienempänä versiona, jota pystyimme hallitsemaan sitä koronaturvallisesti. Ilmaisesitysten sarjalla halusimme antaa Rokumentin kävijöille lahjan, jotta he pääsisivät käymään ilmaiseksi laadukkaissa elokuvissa ja dokumenteissa. Tämä oli myös osa Popmuusikoiden 50-vuotista juhlavuotta ja halusimme myös tätä kautta tehdä jotain juhlistavaa meidän yleisölle, Kilpiä kertoo.

Rokumentin järjestämisessä on auttanut erityisesti taloudellinen tuki, joka koetaan Popmuusikoissa tärkeäksi. Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön vuonna 2021 myöntämä 5 000 euron apuraha Rokumentin järjestämiseen otettiinkin vastaan yhdistyksessä kiitollisena.

-Meillä on KKES:n kanssa pitkä historia ja olemme saaneet yhdistykseltä tukea ihanasti myös Rokumenttiin. Se on erittäin tärkeä apuraha, sillä ilman rahoitusta emme voisi järjestää tätä kaikkea. KKES:n myöntämä apuraha on mennyt Rokumentin järjestämiseen. Siihen, että me maksamme tilat ja elokuvat, ja jotta voimme tarjota elokuvia ilmaiseksi, Kilpiä toteaa.

Meidät valittiin tuottamaan sitä

Vuonna 2005 perustettu Rokumentti-rockelokuvafestivaali keskittyy musiikkiin ja populaarikulttuuriin nostamalla samalla yhteiskunnallisia aiheita. Tapahtuma lähti liikenteeseen alun perin Digitaalinen elokuvatetterikeskus -EU-hankkeesta, jota Karelia-ammattikorkeakoulu ja Elokuvateatterikeskus Tapio pyörittivät.

-Tapiota digitalisoitaessa ja uudistaessa haluttiin luoda samalla elokuvafestivaali. Tapahtuma kilpailutettiin, ja meidät valittiin tuottamaan sitä. Elokuvafestivaalia tehtiin pari vuotta yhdessä hankkeen kanssa ja sitten se jäi meille. On mukava, että hankkeesta on jäänyt tällainen asia elämään, Kilpiä iloitsee.

Elokuvien ohella tapahtumassa järjestetään myös muutakin ohjelmaa, kuten konsertteja ja keskustelutilaisuuksia. Pääesittämispaikkana normaalina vuosina on toiminut Elokuvateatterikeskus Tapio.

-Esitämme normaalina vuosina noin 50 elokuvaa viiden päivän aikana, jossa on useanlaisia teemoja. Rokumentti on kaikkea ja mahdollista, Kilpiä lisää.

Rokumentti on kehittynyt tapahtumana vuosi vuodelta. Festivaalissa on pystytty testaamaan kaikkea mahdollista aina paljusta musiikkivideojukeboksiin.

-Tapahtuma on siitä ihana, että se toimii myös testailuareenana. Me kehitimme esimerkiksi 10-vuotisjuhliin ulkoilmanäytöksen, joka tietysti kuulosta typerältä tällaisessa sohjoisessa marraskuussa, mutta siellä oli paljut ja saunat, josta pystyi katsomaan elokuvia. Meillä on ollut lisäksi esimerkiksi erilaisia seminaareja, areenakonsertteja, karaoke-esityksiä ja musiikkivideojukeboksia, Kilpiä luettelee.

Kaikki ovat tervetulleita

16-vuotisen matkansa varrella Rokumentti on juurtunut tärkeäksi osaksi marraskuuta ja Joensuun kulttuurielämää. Tapahtuma mielletään erittäin karjalaiseksi, mikä näkyy sen lämpimän, avoimen ja iloisen tunnelman kautta. Kaikki ovat tervetulleita.

-Pyrimme myös ohjelmaa valitessa katsomaan, että kaikille löytyy jotain. Olenkin hyvin iloinen, että tapahtumaan saapuu aina sekalainen sakki, jotka kaikki viihtyy salissa yhdessä. Normaalitapauksissa pyrimme myös pitämään lipun hinnan kohtuuhintaisena, jotta tapahtumaan olisi hirvittävän pieni kynnys osallistua, Kilpiä lisää.

Rokumentin tulevaisuteen uskotaan vahvasti. Tulevaisuuden osalta ensisijaisena tavoitteena on päästä tekemään jälleen kokonainen Rokumentti.

-Odotetaan nytten, että korona aika menisi ja pääsisimme tekemään täydellä teholla niin iso kinkeri, missä kaikki pääsevät nauttimaan. Korona-aika on muistuttanut meitä hyvin siitä, miten uskomattoman hienoa on, että pystymme nauttimaan yhdessä musiikista, elokuvista, kulttuurista ja jakamaan se tunne. Toivon, että Rokumentti jää elämään ja sitä arvostetaan entisestään, Kilpiä päättää.

Päivä on vaihtunut iltapäivän puolelle ja Kilpiä siirtyy vähitellen töiden pariin. Iltapäivän hämärtyessä toimisto täyttyy marraskuisesta tunnelmasta, jonne Rokumentti on jättänyt myös jälkensä.