Tekoja Karjalasta: Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry

Joensuun pääkirjastossa käy vilinä. Ihmisiä virtaa ympäriinsä etsien uutta luettavaa. Kanerva Vaakanainen, Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry:n puheenjohtaja, on juuri saapunut kirjaston toiseen kerrokseen nautittuaan maittavan välipalan kirjaston kahvilassa, Kahvila Pilkussa.

Vuosi 2021 oli yhdistykselle merkittävä juhlavuosi. 65-vuotta täyttänyt yhdistys on voimissaan ja virtaa riittää.

-Täytyy sanoa, että Ukri on virkeä yhdistys. Ei ole tarkoitus lähteä eläkkeelle, vaan homma jatkuu ihan entiseen malliin, Vaakanainen toteaa.

Kanerva Vaakanainen

Haluamme palvella kaikkia kirjailijoita

Harraste- ja ammattikirjoittajia varten tarkoitettu Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry perustettiin alun perin Paiholassa 7. lokakuuta 1956 lääkäripariskunnan Laura Latvalan ja Olavi Siippaisen kotona. Yhdistyksen toiminta oli aluksi pienimuotoista kasvaen kuitenkin hiljalleen vuosien saatossa nykyiseen muotoonsa.

-Jos he saisivat tietää, mitä Ukrille nykyisin kuuluu, he olisivat varmasti hämmästyneitä ja iloisia siitä, kuinka yhdistys on näiden vuosien aikana kehittynyt, ja miten paljon ihmisiä tässä on ollut mukana tekemässä kirjallisuutta tutuksi ja viettämään aikaa kirjallisuuden parissa. Välillä on ollut toki pieniä suvantovaiheita, mutta enimmäkseen toimintaa on ollut kattavasti. Yhdistys on kuitenkin kehittynyt koko ajan ja tarttunut uusiin haasteisiin, Vaakanainen painottaa.

Ukri ry tarjoaa monipuolista toimintaa aina kirjailloista erilaisiin tapahtumiin ja tapaamisiin kiertäen aktiivisesti ympäri Pohjois-Karjalaa. Keväisin tai kesän alussa järjestetään muun muassa keväinen kirjailta Hammaslahden Ohvanan Kulttuuritalolla.

-Usein siellä on kirjailijoita, jotka ovat julkaisseet keväällä kirjansa. Toinen kevään tärkeä tapahtuma on omakustanneilta, joka on varapuheenjohtajamme Kari Tahvanaisen kehittelemä. Tapahtuma on erittäin suosittu ja siellä on yleensä myös jonkun painotalon edustaja, Vaakanainen kertoo.

Lisäksi Ukri ry on järjestänyt erilaisia kirjoituskursseja, runokaraokea ja kesäisin Joensuun torilla esiintyy Runoratas. Näiden ohella tärkeitä ovat myös kirjailijamatineat vuoden lopulla ja kuukausittain järjestettävät Ukrin illat (aiemmin jäsenillat), jonne on yleensä kutsuttu paikan päälle uusia jäseniä.

Liperiläinen lastenkirjailija ja kuvataiteilija Ninka Reittu palkittiin Ukrin Vuoden Kynä -tunnustuksella.

-Ukrin illassa meillä on yleensä kutsuvieras, joka pitää jonkun esitelmän tai kertoo kirjoittamisesta tai kirjoistaan. Ne ovat olleet suosittuja yli puoluerajojen. Ukrin iltoihin on osallistunut ei-ukrilaisia, jotka ovat tulleet paikalle ohjelma-annin vuoksi, mikä on toki erittäin mukavaa, Vaakanainen iloitsee.

Ukri ry on mukana myös Outokummun Outopia-tapahtumassa, joka järjestetään yleensä kesäkuun alussa.

-Tapahtuman yhteydessä on pidetty kirjoituskilpailuja, jossa on ollut jokin teema. Meillä on ollut muutenkin Outokummun kaupungin kanssa yhteistyötä erilaisten tapahtumien osalta, kuten Kirja ottaa päähän -tapahtuma muutama vuosi sitten, Vaakanainen lisää.

Aktiiviselta yhdistykseltä ilmestyy myös kolmesta neljään kertaa vuodessa Ukkonen-niminen lehti, jota toimittaa varapuheenjohtaja Kari Tahvanainen. Se toimii estraanina, jossa jäsenet saavat tekstejään esille.

-Siellä on myös tietoa esimerkiksi tulevista kirjoituskilpailuista ja tapahtumista, kolumneja ja muuta. Se on erittäin suosittu lehti, jota jäsenet odottavat, Vaakanainen täydentää.

Antologiaan tulee aika kattava sisältö Pohjois-Karjalan kirjallisuusantia

Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry sai vuonna 2021 Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä 2 500 euron tuen 65-juhla-antologian kokoamiseen ja painattamiseen. Antologian toimittaa yhdistyksen varapuheenjohtaja Kari Tahvanainen.

-Tästä tulee aika merkittävä kokonaisuus, josta olen erittäin iloinen. Antologiaan tulee aika kattava sisältö Pohjois-Karjalan kirjallisuusantia. Ensinnäkin siinä on meidän 100 sanaa -kilpailun tekstit, lisäksi muun muassa Ukrin historiaa ja nykyisten jäsenten kirjoituksia, novelleja ja runoja. Odotan innolla sen valmistumista, Vaakanainen toteaa hymyillen.

Karjalaisen Kulttuurin edistämissäätiön tuella katetaan antologian monta eri vaihetta, kuten taiton, painokulut ynnä muuta sellaista. Apurahat ovat yhdistykselle muutenkin elintärkeitä, sillä ne mahdollistavat suurimman osan yhdistyksen toiminnasta.

Kirjallisuus elää Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry:n on kehittynyt vuosi vuodelta eteenpäin. Uusia jäseniä tulee jatkuvasti.

-Jatkamme varmasti näitä meidän hyväksi havaittuja toimintoja edelleen ja kehitämme myös niitä lisää. Toivon, että voimme antaa jäsenillemme kaiken tarvittavan, ainakin vertaistukea kirjoittamiseen. Kirjallisuus elää Pohjois-Karjalassa ja sen myötä myös lukeminen. Ihmiset lukevat täällä ja kirjoittavat täällä paljon, Vaakanainen iloitsee.

Innokkaita kirjoittajia toivotaan yhdistykseen lisää. Tarjolla on monipuolisen sisällön ohella vertaistukea.

-Meiltä saa paljon alaan liittyvää tietoa kustantajista ja erilaisista valtakunnallisista tapahtumista. Yhdistykseen voi liittyä lähettämällä jollekin johtokunnan jäsenelle vapaamuotoisen hakemuksen teosliitteineen. Käsittelemme hakemuksen sitten johtokunnan kokouksessa. Tervetuloa mukaan, Vaakanainen päättää.

Iltapäivä on vaihtunut iltaan ja Vaakanainen lähtee hetken rupattelun jälkeen kohti kotia. Joensuun pääkirjasto on edelleen täynnä innokkaita lukutoukkia. Lukijoita riittää vauvasta vaariin illansuussakin.