Tekoja Karjalasta: Nuorisoseura Motora ry

Kuvassa vasemmalta oikealle Nuorisoseura Motora ry: puheenjohtaja Mari Lehikoinen ja seuran tanssinopettaja Mitja Pilke.

Keväinen loska peittää Joensuun katuja. Kaupunki on edelleen täynnä auringonvaloa päivän ollessa jo iltapäivän puolella. Papinkadulla sijaitsevan kansantanssin opetusta järjestävän Nuorisoseura Motora ry:n tiloissa istuskelee seuran tanssinopettaja Mitja Pilke. Hän tervehtii ja kutsuu peremmälle. Pilke on koulutukseltaan tanssinopettaja (yamk) ja toimii Joensuussa esiintyvänä taiteilijana sekä tanssitaiteilijana apurahalla.

-Olen ollut Motorassa pienestä pojasta asti. Olen opettanut seurassa pitkään päätoimisesti ja tällä hetkellä olen mukana sivutoimisesti, Pilke lisää.

Vähän ajan kuluttua paikalle saapuu Motoran puheenjohtaja Mari Lehikoinen. Siirrymme tanssisalin puolelle. Lehikoinen istahtaa Pilkkeen viereen.

-Olen ollut mukana Motoran toiminnassa noin 25 vuotta. Toimin pitkään ohjaajana ja jonkin aikaa myös toiminnanohjaajana. Nyt viimeiset vuodet olen ollut seuran puheenjohtaja. Huolehdin yhdessä muun johtokunnan kanssa seuran puitteista, Lehikoinen kertoo.

Perinteiden rinnalla meillä syntyy uusia tansseja ja koreografioita

Motora on vaikuttanut kansantanssin parissa jo runsaat 50 vuotta. Nuorten kansantanssiryhmän perustivat vuonna 1968 Rauni ja Sakari Riikonen Kontiolahden Mönnissä. 1980-luvulle tultaessa Motorasta tuli näkyvä suomalainen tanssiryhmä vieden kansantanssia näyttämölle, erityisesti karjalaista ja itärajan perinnettä.

-Tämän jälkeen tapahtui luonnollisesti sukupolvenvaihdos ja 2000-luvun taitteessa käynnistettiin sitten lasten ja nuorten toimintaa, Lehikoinen täydentää.

Nykyisin Motorassa toimii kaikkiaan 11 ryhmää. Pienimmät harrastajat ovat yksivuotiaita ja vanhimmat aikuisia. Motoran tanssit perustuvat vahvasti perinteeseen, mutta samalla seura synnyttää aina jotain uutta.

-Perinteiden rinnalla meillä syntyy uusia tansseja ja koreografioita, joita muun muassa meidän tanssinopettajat tekevät ja toisinaan sitten myös vierailevat koreografit ja harrastajat, Lehikoinen toteaa.

Mitja Pilke ohjaa Kaisla Tikkasta ja Tomi Ihanusta Motoran tanssisalissa.

Tanssipankki on Motoralle suunniteltu pilvipalvelu

Tänä vuonna (2022) Nuorisoseura Motora ry on saanut Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä 14 000 euron tuen sähköisen materiaalipankin perustamiseen seuran tanssiryhmien ohjelmistojen ja perinteen taltioimiseksi sekä opetuksen kehittämiseksi. Materiaalipankista käytetään Motorassa tutummin muotoa tanssipankki.

-Meillä on ollut aika systemaattista taltiointia esimerkiksi meidän kevätkonserteista ja esiintymisistä, mutta ne ovat hajanaisissa paikoissa. Arkistolle on siis osaltaan ollut tarvetta. Lisäksi pedagoginen puoli on toinen tärkeä asia. Videot ovat tulleet tärkeäksi osaksi opetusta. Myös korona-aika pisti osaltaan miettimään uusia toimintatapoja ja idea tanssipankista jalostui viime vuoden (2021) aikana, Lehikoinen kommentoi.

Tällä hetkellä pankin perustamisesta vastaa Mitja Pilke. Asiantuntija-apua hän saa Joensuun Korpipajalta.

-Tanssipankki on Motoralle suunniteltu pilvipalvelu, jonne meidän opetusta, toimintaa ja esityksiä videoidaan ja kootaan. Samalla myös aiempia esityksiä ja konserritaltioita digitoidaan. Tarkoitus on saada kasvatettua pankkia hiljalleen, Pilke lisää.

Tanssipankki on tarkoitus avata tänä keväänä (2022) ja saada täyteen toimimaan syksyllä. Tanssipankki tulee aluksi Motoran omaan käyttöön, mutta kehittyessään siitä voi syntyä malli myös muille toimijoille. Kevään aikana seura hankkii tarvittavan kaluston ja pilvipalvelun pankkia varten. Lisäksi suunnitteilla on hankkia tiloihin iso näyttö, josta tanssivideoita voidaan katsoa myös tunneilla.

-Tanssipankki monipuolistaa toimintaamme ja lisää osaltaan myös saavutettavuutta. Uskon materiaalin jossain vaiheessa kiinnostavan myös tutkijoita, Lehikoinen toteaa.

Video on tärkeä osa Motoran toimintaa. Sen avulla voidaan katsoa ja opetella muun muassa liikesarjoja.

Tulevaisuustyötä tehdään koko ajan

Tulevaisuustyötä tehdään Motorassa koko ajan. Aktiivisella seuralla on jatkuvasti suunnitelmia muun muassa tulevien tuotantojen ja esitysten osalta.

-Motoraan kannattaa tulla mukaan. Toiminta on tarkoitettu kaikille. Täällä on mukavaa ja hauskaa, Pilke naurahtaa.

-Motorassa tanssiminen ja soittaminen on yhdessä tekemisen riemua. Saamme toimia yhdessä ja päästä niin keikoille kuin matkoille. Meidän toiminta on yhteisöllistä ja monia arvoja kunnioittavaa ja arvostavaa. Tänne on helppo tulla mukaan. Kansantanssi on monipuolinen laji. Sitä voisi luonnehtia jo taidemuodoksi, Lehikoinen päättää.

Hetken kuluttua ulko-ovi avautuu ja paikalle saapuvat Motoran oppilaat Kaisla Tikkanen ja Tomi Ihanus. Parivaljakko on tullut harjoittelemaan kansantanssia Pilkkeen ohjaamana. Koreografia kulkee sujuvasti ja välillä Pilke näyttää tabletilta liikesarjoja. Video on luonteva osa Motoran opetustyötä.

Nuorisoseura Motora ry on aktiivinen toimija. Seura järjestää vuosittain erilaisia esityksiä ja tapahtumia.