Tekoja Karjalasta: Miina Piipponen – Karjalainen Osakunta merkitsee minulle paljon

 

Huhtikuinen Helsinki on täynnä valoa ja kevään tuomaa lämpöä. Kaupunki on täydessä tohinassa. Olemme saapuneet Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Domus Gaudium -ylioppilastalon edustalle. Tiloissa sijaitsee eri toimijoiden tiloja, kuten Karjalaisen Osakunnan, johon pääsemme seuraavaksi tutustumaan tarkemmin. 

Ovensuulle saapuukin pian osakunnan kuraattori, Miina Piipponen. Piipponen tervehtii iloisesti ja ohjaa peremmälle osakunnan tiloihin. Vaihdamme samalla muutaman sanan kävellessämme alas rappukäytävää. Saavumme ala-aulaan, jossa Piipponen ohjaa meidät suuren salin puolelle.

Sali hehkuu arvokkuutta ja historiaa. Huonetta koristavat kauniit taulut ja upeat huonekalut. Hetken rupateltuamme Piipponen istahtaa mukavasti nojatuolille ja alkaa kertomaan osakunnasta sekä itsestään ja tehtävästään kuraattorina.

Toiminta keskittyy pääasiassa syksystä kevääseen

Karjalainen Osakunta on vaikuttanut jo 118 vuoden ajan ja sen pääasiallisena tehtävänä on järjestää toimintaa lähinnä Pohjois-Karjalasta Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle opiskelemaan tuleville jäsenilleen. 

Osakunta tarjoaa jäsenilleen asuntoja ja stipendejä sekä järjestää muun muassa erilaisia juhlia, kerhotoimintaa ja ekskursioita. Toiminta koetaan tärkeäksi, sillä osakunnassa pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja myös vanhoihin tuttuihin. Toiminta on merkityksellistä ja tähän yhtyy myös Miina Piipponen.

-Karjalainen Osakunta merkitsee minulle paljon. Tänne on mukava tulla, koska täällä on muita pohjoiskarjalaisia. Täällä voi tutustua oman alan opiskelukavereiden ohella muiden alojen opiskelijoihin. Tää on sellainen pieni pala Pohjois-Karjalaa täällä pääkaupunkiseudulla, Piipponen perustelee.

Karjalaisen Osakunnan toiminta on aktiivista ja keskittyy pääasiassa syksystä kevääseen. Kesää kohti toiminta hieman hiipuu. Syksyn saapuessa osakunta rekrytoi toimintaan uusia jäseniä ja pitää isot karjalaiset ruokajuhlat, Praasniekat. Vuoden vaihteessa osakunta järjestää myös abi-info-kiertueita Pohjois-Karjalan maakunnan lukioissa.

-Kerromme muun muassa meidän toiminnasta ja mainostamme samalla näitä meidän asuntoja mahdollisille tuleville jäsenille. Lisäksi helmikuussa meillä on aina isot vuosijuhlat. Kevättä kohden on sitten taas enemmän kokouksia ja muunlaista juhlatoimintaa eli niin sanotusti tätä normaalia arjen pyörittämistä, Piipponen lisää.

 

Tulin mukaan toimintaan jo melkein opiskelun alkuaikoina

Miina Piipponen toimii Karjalaisen Osakunnan kuraattorina nyt toista vuotta. Kuraattorin kausi on kaksivuotinen. Piipposen toimenkuvaan kuuluvat osakunnassa puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan tehtävät. 

-Johdan kerran kuukaudessa meidän osakunnan kokouksia. Valmistelen ja johdan niitä. Sitten mie huolehdin, että meidän kaikilla jäsenillä ja virkailijoilla on hyvä olla täällä, ja että he tekevät virkansa oikein ja huolehtivat omasta jaksamisestaan siinä sivussa. Pidän myös yhteyttä meidän sidosryhmiin, Piipponen tarkentaa.

Piipponen nautti kuraattorin tehtävästään. Hän on ehtinyt olla mukana toiminnassa jo yli yhdeksän vuotta ja viihtynyt yhteisössä hyvin. Piipponen käy aktiivisesti osakunnan tapahtumissa, osallistuen muun muassa kerhotoimintaan. 

-Tulin mukaan toimintaan jo melkein opiskelun alkuaikoina ja olen ollut siitä lähtien mukana neuvostossa eli meidän hallituksessa. Nyt tää kuraattorin tehtävä on uran huippu. Tämä on suurin harrastukseni. Muuten olen työssäkäyvä ihminen. Tykkään tehdä vapaa-ajallani myös käsitöitä sekä vaeltaa luonnossa, Piipponen kertoo

 

.

Säätiön perustivat Karjalaisen Osakunnan entiset aktiivit

Karjalaisella Osakunnalla on värikäs historia ja se on tehnyt pitkään yhteistyötä erilaisten toimijoiden kanssa, joista myös Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on ollut tärkeä kumppani. 

Osakunnalla on myös tärkeä sidos Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön siinä mielessä, että säätiön perustivat alunperin Karjalaisen Osakunnan entiset aktiivit. Osakunta on saanut aiemmin säätiöltä myös rahallista tukea. Viime vuosina yhteistyö Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön kanssa on ollut kuitenkin melko vähäistä.

-Minun mielestäni Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö tekee näkyvää työtä Pohjois-Karjalassa. Monelle se on varmasti tuttu apurahoista, joita se jakaa eri tahoille. Olen itsekin saanut toisena opiskeluvuotenani säätiöltä apurahan. Sitä kautta myös itselleni löytyy kytkös säätiöön, Piipponen pohtii.

Osakunta tekee aktiivista yhteistyötä erityisesti erilaisten karjalaisten sidosryhmien kanssa, kuten Pohjois-Karjalan valtuuskunnan, joka on osakunnan perustama järjestö. Sen tarkoituksena on edistää Pohjois-Karjalan asioita. Esimerkiksi 1960-luvulla järjestö sai puhuttua yliopiston Joensuuhun. Osakunnan kuraattorilla on Pohjois-Karjalan valtuuskunnassa aina läsnäolo- ja puheoikeus työvaliokunnan kokouksissa sekä vuosikokouksissa.

Yhteistyötä tehdään myös paljon Wiipurilaisen Osakunnan ja Kymenlaakson Osakunnan kanssa. Osakunta on mukana myös Karjaisessa Nuorisoliitossa ja Pääsky ry:ssä, missä sillä on edustus- tai hallituspaikka-mahdollisuus. 

-Olemme pyrkineet kannustamaan aktiivisia jäseniämme mukaan näihin sidosryhmiin. Lähinnä ainakin kuraattori edustaa paikan päällä. Yhteistyö on ollut minusta hyvää. Meitä kiinnostavat varsinkin karjalaisten nuorten asiat. Tulevaisuudessa yhteistyötä voisi totta kai olla enemmänkin. Olemme avoimia kaikille ehdotuksille. Jos vaikka Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö joskus meitä lähestyy, niin avoimin mielin toki tässä karjalaiset ovat, Piipponen päättää.

Rupateltavaa riittää vielä tovin ja Piipponen esittelee samalla osakunnan tiloja. Aika on kulunut vauhdilla. Hetken kuluttua kävelemme yhdessä Piipposen johdolla portaita ylös takaisin kaupungin sykkeeseen. Lämmin tuuli puhaltaa Helsingin keskustassa. Kesä on pian täällä.