Marraskuinen aamuaurinko paistaa pilvien takaa Joensuun Kanervalassa. Rauhallinen kaupunginosa kutsuu luokseen monenlaisia ihmisiä. Yksi heistä on Tuomas Ollikainen.
Kuvanveistäjänä ja äänitaiteilijana toimiva Ollikainen on viihtynyt kaupungissa hyvin. Oululaislähtöinen taiteilija valmistui kuvataiteilijaksi (amk) Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2015 ja on keskittynyt viimeisen 3–4 vuoden ajan äänitaiteeseen.
-Koen olevani tällä hetkellä enemmän äänitaiteilija. Äänitaiteessa ja kuvanveistossa on kuitenkin aika paljon yhtäläisyyksiä. Molemmissa työskennellään tilallisesti samalla lailla, massan ja tekstuurien kanssa, Ollikainen pohtii.
Teoksen ydinajatuksena toimii energia
Tuomas Ollikainen nauttii työstään äänitaiteilijana, sillä taidetta saa tehdä rauhassa ajan kanssa. Työ koostuu niin luonto- ja ympäristöäänitysten tekemisestä kuin tietokoneella editoinnista.
-Hyödynnän äänityksissä hyvin paljon erilaisia mikrofoneja, kuten vedenalaisia mikrofoneja. Yhdistän äänityksiä kokeelliseen musiikkiin ja muokkaan ääntä myös melko radikaalisti, Ollikainen kertoo.
Tänä vuonna (2022) Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on myöntänyt Ollikaiselle 13 000 euron tuen kuuden kuukauden taiteelliseen työskentelyyn. Apurahalla hänen on tarkoitus toteuttaa paikkasidonnainen ääniteos Tohmajärvellä sijaitsevasta Saarion vanhasta vesivoimalaitoksesta.
-Paikkasidonnainen ääniteos tarkoittaa sitä, että olen ensinnäkin paikalla äänittämässä mahdollisimman paljon eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina sekä eri säätilojen vallitessa. Tarkoituksena on sisäistää paikan henkeä. Toisessa vaiheessa editoin ja jäsennän äänitettyä materiaalia. Samalla teokselle on tarkoitus etsiä jonkinlaista rakennetta. Kolmannessa vaiheessa mietitään, miten teos julkaistaan ja miten se tulee ihmisten koettavaksi, Ollikainen tarkentaa.
Tällä hetkellä tuleva ääniteos on yhä työn alla. Ollikaisen on tarkoituksena mennä vielä äänittämään Saarioon, editoida äänityksiä sekä suunnitella tulevaa julkaisua.
-Minulle on kertynyt jo aika paljon materiaalia ja oikeastaan ydinajatus lopputuloksesta on jo selkeytynyt. Teoksen ydinajatuksena toimii energia, ja se, miten me koetaan energia ja millainen suhde meillä on siihen, Ollikainen selittää.
Saarion voimalaitoksesta valmistuva ääniteos tulee kuultavaksi Taidekeskus Ahjoon ensi keväänä (2023). Tämän ohella ääniteosta esitetään kesällä (2023) Saarion voimalaitosmuseolla. Lisäksi Ollikaisen toiveena on julkaista teoksesta myös äänite.
Äänitaide on aika marginaalista taidetta
Ollikaisen mielestä hänen taiteensa on tarkoitettu jokaiselle, joka teoksen sattuu kohtaamaan. Taiteelle ei ole olemassa varsinaista kohderyhmää. Sen muoto sopii kenelle vain.
-Äänitaide on aika marginaalista taidetta ja vaatii kuuntelijaltaan paljon. Kun teokseni pääsee esille, sen kuuntelulle kannattaa antaa aikaa. Tilassa kannattaa rentoutua ja kuunnella rauhassa, Ollikainen suosittelee.
Ollikaisen on tarkoitus jatkaa äänitaiteen parissa myös tulevaisuudessa ja tehdä enemmän myös kokeellista musiikkia. Tulevaisuus näyttää hyvältä.
-Olen asettunut Pohjois-Karjalaan tosi hyvin. Työskentelen melko hitaasti ja musta tuntuu, että täällä saa olla ja elää aika rauhassa, mikä sopii mulle. Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apurahan avulla voin tehdä työtä rauhassa ja samalla se mahdollistaa asioiden kehittymisen luonnollisesti, Ollikainen päättä.
Ollikainen esittelee lopuksi vielä hieman käyttämiään mikrofoneja sekä osaa tulevasta teoksestaan, jota hän on työstänyt Logic Pro -musiikkituotanto-ohjelmalla. Äänimaailma on unenomainen ja vie kuuntelijan mukaansa uuteen maailmaan. Työtä toki vielä riittää, mutta aikaa on vielä runsain mitoin.