Tekoja Karjalasta: Arttu Taponen – Minulle heräsi heti tunne, että paikka on arvostettu ja pidetty

 

Tänä vuonna Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiössä puhaltavat uudet tuulet, kun sen hallitus nimitti vuoden alussa (2024) toimitusjohtajaksi KTM Arttu Taposen (s. 1985). Taponen aloittaa tehtävässään 1.5.2024.

Joensuussa asuvan Taposen perheeseen kuuluu vaimo, kaksi lasta ja kaksi marsua. Uransa aikana hän on ehtinyt tehdä kaikkea.

-Olen tehnyt paljon hanketyötä ja toiminut niin projektipäällikkönä kuin asiantuntijana. Olen myös toiminut konsulttina ja yritysneuvojana. Viimeiset viisi vuotta olen ollut Itä-Suomen yliopistolla asiakkuuspäällikkönä, Taponen kertoo.

Taposella on myös yrittäjäkokemusta. Hänellä on ollut noin 10 vuoden ajan muutamia omia yrityksiä, joissa hän on ollut osakkaana tai omistajana. Tulevaan virkaansa hän suhtautuu intohimoisesti. Työtehtävä vaikuttaa monipuoliselta ja kiinnostavalta.

-Olen kuullut edeltäjältäni, että kahta samanlaista päivää tuskin tulee vastaan. Näinhän se varmasti on. Odotan innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Taponen iloitsee.

Niistä jäi kyllä hyvä fiilis

Kun Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö asetti marraskuussa 2023 toimitusjohtajan paikan haettavaksi, Taposen kiinnostus heräsi nopeasti.

-Kun virka tuli hakuun, ensimmäisenä huomioni kiinnittyi edeltäjän pitkäaikaiseen uraan säätiössä. Minulle heräsi heti tunne, että paikka on arvostettu ja pidetty. Sitten kun vähän rupesin katsomaan, mitä säätiö on syönyt, niin kiinnostus heräsi ihan toden teolla, ja niin päätin hakea tähän virkaan, Taponen jatkaa.

Haku toteutettiin useissa sähköisissä rekrytointihakemistoissa ja sanomalehti-

ilmoituksella. Hakuprosessi oli kattava ja virkaan haki 61 hakijaa. Taposen osalta prosessiin kuului kaksi haastattelua ja soveltuvuustesti ennakkotehtävien kera.

-Soveltuvuustestit olivat itselläni kaksipäiväiset. Niistä jäi kyllä hyvä fiilis. Niistä kiittelin myös hallitusta haastattelun aikana. Hakuprosessi oli hyvä kokemus, Taponen kiittää.

Olen kuullut lapsuudesta lähtien tarinoita Karjalasta ja karjalaisuudesta

Taposelle karjalaisuus on tärkeä osa identiteettiä. Siihen kuuluu muun muassa ulospäinsuuntautuneisuus. Sen arvostaminen ja ymmärtäminen on hänen mielestään elintärkeää. Karjalaisuus kehittyy koko ajan ja niin sen myös kuuluukin.

Taposen juuret ovat vahvasti karjalaiset. Molemmat mummot ovat kotoisin Pielisjärveltä, Lieksasta, ja ukit puolestaan rajan takaa Suojärveltä ja Suistamosta.

-Olen kuullut lapsuudesta lähtien tarinoita Karjalasta ja karjalaisuudesta sekä sota- ja evakkoajasta. Sieltä ainakin se historian tuntemus ja tietämys karjalaisuudesta kumpuavat. Koen itse olevani hyvin vahvasti karjalainen. Karjalaisuus on sellainen sisällä oleva ominaisuus, jota on haastava pukea sanoiksi, Taponen pohtii.

Mielestäni säätiö on tehnyt hyvää työtä

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on Taposen mukaan näkyvä ja arvostettu toimija. Hän näkee säätiön merkityksen tärkeänä, varsinkin tänä päivänä, kun valtion taloudellinen tilanne ja leikkaukset vaikuttavat kulttuurin ja taiteen saralla. 

-Säätiö mahdollistaa tärkeitä työkaluja pienille ja isoille karjalaista kulttuuria edistäville toimijoille, Taponen tiivistää.

Taponen uskoo tuovansa säätiöön uusia näkemyksiä ja toimintatapoja. 

-Uskon tuovani ajan kanssa jotain uutta suuntaa toimintaan. Varttuneessa organisaatiossa on varmasti toimintatapoja, joille ei välttämättä enää ole ehkä perustetta nykypäivänä. Tällaisten asioiden kyseenalaistaminen on tärkeää ja näiden asioiden perkaamisessa riittää varmasti myöhemmin tehtävää, Taponen pohtii.

Työn ohella Taponen panostaa myös vapaa-aikaan, joka kuluu lapsiperheen arjen ohella erilaisten harrasteiden parissa. Yksi tärkeimmistä harrastuksista on ruoanlaitto.

-Tykkään yhdistellä makuja ja vähän testaillakin keittiössä. Harrastan myös salitreeniä ja voimanostoa sekä hiihdän talvella. Kesäisin taas pelaan golfia. Ykkösjuttu on kuitenkin kalastus. Talvella pilkin ja kesällä harrastan perhokalastamista. Joen varrella unohtuu kaikki muu. Se on ihan parhautta, Taponen päättää.