SciFest

Tekoja Karjalasta

Lasten ja nuorten tiederetki paikallisen huippututkimuksen maailmaan

Joensuun Tiedeseuran järjestämä SciFest tekee tiedettä tutuksi lapsille ja nuorille yhdessä paikallisten tieteentekijöiden kanssa. Tekoja Karjalasta -sarjassa esittelemme tekijöitä ja hankkeita, jotka ovat saaneet Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apurahan vuonna 2019.

Joensuun Tiedeseura järjestää tiede- ja teknologiafestivaali SciFestin nyt jo 13. kertaa. Tiedeseuran tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta luonnontieteisiin yhteistyössä eri korkeakoulujen tiedelaitosten kanssa.

– Haluamme tehdä Itä-Suomen yliopiston ja muiden alueen toimijoiden tekemää työtä tutuksi lapsille. Pohjois-Karjalassa on laadukasta tieteellistä tutkimusta ja oma opettajakoulutus, joiden myötä paikallisesti on syntynyt paljon innostusta kehittää uudenlaisia avauksia tiedekasvatukseen, Tiedeseuran toiminnanjohtaja Ilkka Jormanainen kertoo.

Seura perustettiin aikana, jolloin hakijamäärät luonnontieteiden koulutusohjelmiin olivat laskussa ja koulujen Pisa-tuloksissa näkyi tieteissä selvä notkahdus.

Sittemmin seuran toiminnan painopiste on laajentunut. Jormanainen näkee luonnontieteiden lisäksi tärkeänä opettaa nuoria hahmottamaan monitieteellisyyttä ja tieteen yhtymäkohtia yhteiskunnan rakenteisiin, talouteen ja poliittiseen päätöksentekoon.

Tiederetkelle trooppiseen puutarhaan

SciFest on Tiedeseuran toiminnan lippulaiva. Areenalla Scifestin osallistujamäärät ovat pyörineet keskimäärin 10 000 osallistujassa. Tänä vuonna SciFest suuntaa Joensuu Areenan sijaan tiederetkelle Botanian tapahtumapuutarhaan.

– Botania ihan jo tapahtumapaikkana tukee tiedekasvatusta eri tavalla kuin Areena, jonne tapahtuma piti rakentaa kokonaan tyhjästä. Se, miten paikan vaihdos tulee vaikuttamaan tapahtuman luonteeseen, selviää oikeastaan meillekin vasta tämän ensimmäisen kokeilun myötä, Jormanainen kertoo.

Tapahtuma koostuu tuttuun tapaan yliopiston tutkimusryhmien, laitosten, harrastusjärjestöjen ja koululuokkien järjestämistä työpajoista, joita Botanian alueelle nousee reilu kolmekymmentä pääasiassa telttoihin ulkopuutarhaan.

Työpajojen järjestäjät saavat vapaat kädet toteuttaa omia työpajojaan. Tapahtumassa pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon Botanian tarjoamaa miljöötä.

Tänä vuonna Joensuun Tiedeseura on saanut Scifestin järjestämiseen Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apurahan.

– Summaa ei ole korvamerkitty mihinkään tiettyyn kuluosuuteen, vaan se käytetään tapahtuman järjestämisen kokonaiskustannuksiin, Jormanainen sanoo.

Esikuva Etelä-Afrikasta

Ajatus Scifestistä heräsi Etelä-Afrikan matkalla, kun Joensuun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen väkeä vieraili pienessä ja pääkaupungista katsottuna syrjäisessä Grahamstownin yliopistokaupungissa, joka houkutteli tiedetapahtumallaan kaupunkiin kymmeniä tuhansia nuoria joka vuosi.

– Yhtymäkohdat Joensuuhun olivat niin ilmeiset, että heitimme ilmaan rohkean ajatuksen, että samanlainen tapahtuma voisi toimia meilläkin tiedekasvatuksessa, Jormanainen kertoo.

Ensimmäisinä vuosina tapahtuman järjestäjänä toimi Joensuun yliopisto. Kuitenkin jo alussa oli selvää, ettei SciFest ole yliopiston ydintoimintaa, vaan sen järjestäminen istuisi paremmin yleishyödylliselle järjestölle.

Joensuun Tiedeseura virisi “spin off -järjestönä” luonnontieteen tiedekunnista vastaamaan tiedekasvatuksen tarpeisiin Pohjois-Karjalassa. SciFestin lisäksi seura järjestää tiedekerhoja sekä tiedepainotteisia kesäleirejä pääasiassa koululaisille.
Vuoden 2019 SciFest järjestetään tapahtumapuutarha Botanialla 29.-31.8.2019. Lisätietoja tapahtuman verkkosivuilta.