Rokumentti

Tekoja Karjalasta

Rokumentti tuo tarinoita ja säveliä maailmalta keskelle Joensuuta

Rockelokuvafestivaali Rokumentti on järjestetty marraskuun synkkyyden keskellä jo neljätoista kertaa. Tapahtuma tuo yli viisi tuhatta kävijää nauttimaan viideksi päiväksi musiikin, popkulttuurin ja yhteiskunnallisten teemojen ympärille rakentuneista elokuvista.

Tekoja Karjalasta -sarjassa esittelemme tekijöitä ja hankkeita, jotka ovat saaneet Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apurahan vuonna 2018.

Vuonna 2005 perustettu Rokumentti tuo tänäkin vuonna Joensuun elokuvateatterikeskus Tapioon musiikkiaiheisia dokumentti- ja fiktioelokuvia ympäri maailmaa. Mukana on joka vuosi myös yhteiskunnallisia ongelmia käsitteleviä teoksia.

Lähtölaukaus projektista

Rokumentin tuottaja Katri Kilpiä on ollut mukana tapahtuman syntyhetkestä lähtien. Kilpiä toteaa, että vaikka ensimmäinen idea tapahtumalle taidettiin saada baaripöydässä, sitä lähdettiin pian viemään tosissaan eteenpäin.

– Apuna oli tuolloinen EU-rahoitteinen projekti nimeltä Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu/Digitaalisen elokuvateatterikeskuksen kehittäminen (Dek). Yhtenä osana hanketta oli kehittää elokuvatapahtumia uudistetulle elokuvateatterikeskus Tapiolle.

Rokumenttia tehdään pitkin vuotta

Rokumentti järjestetään vuosittain marraskuussa, mutta tapahtuman suunnittelu alkaa jo yli puoli vuotta aiemmin. Ensimmäiset palaverit seuraavasta Rokumentista pidetään Kilpiän mukaan yleensä maalis-huhtikuussa.

– Tänä vuonna teema syntyi jo ensimmäisessä keskustelussa, mikä oli aika ihmeellistä. Ohjelman tekijä työskentelee koko ajan ja itse tulen kehiin selkeämmin Ilosaarirockin jälkeen syyskuussa, Kilpiä kuvailee.

Loppuvuosi on valikoitunut tapahtuman ajaksi useammastakin syystä. Joensuun Popmuusikot järjestävät heinäkuussa Ilosaarirock-festivaalin, joka vaatii paljon resursseja. Marraskuu on Kilpiän mukaan sopivan matkan päässä, eikä alkutalveen osu muita suurempia tapahtumia.

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apuraha on tärkeä tuki Rokumentille. Apuraha mahdollistaa esimerkiksi kävijöille maksuttomat lastennäytökset ja tapahtuman ulkoilmaesitykset.

Opiskelijoita, vapaaehtoisia ja vakituisia

Rokumentti toteutuu paitsi Popmuusikoiden, myös monien vapaaehtoisten työpanoksen voimin.

– Taustatöissä on aivan ihania ihmisiä, jotka tekevät Rokumenttia vapaaehtoisesti, Kilpiä kiittelee.

Aktiivisesti tapahtumaa tekemässä on noin parikymmentä henkeä ja Kilpiän mukaan tapahtuman ympärille on vuosien saatossa muodostunut vakioporukka.

– Heitä ei tarvitse kysyä mukaan vaan he kysyvät, että tullaanko myö.

Tärkeässä osassa ovat myös Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat, jotka ovat olleet mukana alusta asti toteuttamassa Rokumenttia.

Opiskelijat tekevät joka vuosi elokuvien intron ja he voivat suorittaa Rokumentin yhteydessä opintoihin kuuluvan harjoittelun, kuten kuvaamista aidossa tapahtumaympäristössä.

Teemat syntyvät pienestä kipinästä

Kuten monet aiemmatkin teemat, myös tämän vuoden teema syntyi Kilpiän mukaan pienen työryhmän kesken. Tämän vuoden Rokumentti-rockelokuvafestivaalin teema on Toivo/ttomuus.

– Viime vuoden teema Friikkiys syntyi siitä, että halusin kerrankin jotain positiivista. Rokumentin ohjelma on aika usein maailmantuskaa tutkailevaa, Kilpiä luonnehtii.

Tämän vuoden teeman syntyyn vaikutti oikeistopopulisti Geert Wildersistä kertova dokumenttielokuva EuroTrump, joka nähdään myös osana Rokumentin ohjelmistoa.

– Tämä elokuva herätti minussa niin paljon ajatuksia ja itseni tutkiskelua, että koko teema syntyi sitä kautta, Kilpiä lisää.

Rokumentti järjestetään 14.–18. marraskuuta elokuvateatterikeskus Tapiossa.