Pihapetäjän tilaelementit toimittaa Pyhännän Rakennustuote Oy

Puuelementtirakentaminen Suomessa on vahvassa kasvussa. Toimialalla tehtiin touko-kesäkuun vaihteessa merkittävä liiketoimintakauppa, kun Pyhännän Rakennustuote Oy osti Stora Enso Oyj:ltä Hartolan puuelementtitehtaan. Kaupan myötä Pyhännän Rakennustuotteesta tuli Joensuun Pihapetäjän tilaelementtitoimittaja.

Pyhännän Rakennustuote Oy kuuluu PRT- Forest-konserniin. Samaan konserniin kuuluu myös muun muassa valmistaloja tekevä Jukkatalo Oy sekä hirsirakennusten valmistaja Kontiotuote Oy.

Pyhännän Rakennustuotteen toimitusjohtaja Markku Koivuniemi sanoo yhtiön tähtäävän kärkipään puuosatoimittajaksi Suomessa. Yhtiöllä on tarjota ammattirakentajille markkinoiden laajin valikoima erityyppisiä tila- ja suurelementtejä.

Vahva tahtomme on kehittää sekä suur- että tilaelementtien tuotantoa

-Viimeiset pari vuotta olemme keskittyneet ammattirakentamiseen. Käytännössä olemme valmistaneet elementit konserniin kuuluvalla Jukkatalon Pyhännän-tehtaalla. Oman tuotantolaitoksen saaminen oli meille strategisesti tärkeä asia. Nyt tehdyllä liiketoimintakaupalla saimme lisää kapasiteettia kasvavaan kysyntään. Vahva tahtomme on kehittää sekä suur- että tilaelementtien tuotantoa, Koivuniemi taustoittaa.

Puurakentaminen nousussa

Hartolan elementtitehtaalla tuotantotilaa on 20 000 neliötä. Kapasiteetikseen tehdas kertoo 800 tilaelementtiä vuodessa. Pyhännän Rakennustuotteen työntekijämäärä on noin 50. Koivuniemen mukaan rekrytointeja aiotaan tehdä pikaisestikin.

-Puurakentaminen on selkeästi kasvussa. Puusta rakennetaan päiväkoteja, kouluja, hoivakoteja, pientaloja, rivitaloja ja enenevässä määrin myös kerrostaloja. Puurakentaminen on selkeässä kasvussa kaikilla rakentamisen osa-alueilla.

Puurakentaminen on selkeässä kasvussa kaikilla rakentamisen osa-alueilla

Esimerkiksi kerrostalohankkeita on vireillä eri puolilla Suomea kohtalaisen iso määrä. Markku Koivuniemi näkee puurakentamisen vilkastumisessa useitakin vauhdittajia.

-Ensinnäkin Stora Enso on tehnyt hyvää työtä puurakentamisen eteen. Niin ikään puurakentamisen määräykset ovat tarkentuneet, jolloin yhteistyö viranomaisten kanssa on selkeytynyt.

Osaamista lisättävä

Monen muun rakennusalan ammattilaisen tapaan myös Koivuniemi nostaa ammattitaitoisen rakennesuunnittelun keskiöön.

-Suomessa ei ole vielä riittävästi suunnittelijoita, joilla on osaamista puurakentamisesta. Betonista meillä on totuttu taloja tekemään, mutta puurakentamisessa rakennesuunnittelijalta vaaditaan toisenlaista osaamista. Osaamisen kartuttamista siis tarvitaan.

Osaamisen kasvattamiseen vastaa osaltaan myös Joensuun puukerrostalohanke. Joensuun Pihapetäjän rakentamiseen liittyvällä Energiatehokas puukerrostalo EAKR -hankkeella pyritään tuottamaan uutta tietoa ja osaamista rakennusalan ja yritystoiminnan tarpeisiin.

Alkukesän liiketoimintakaupan jälkeen kesälomakausi toi Pyhännän Rakennustuotteen tuotantoon omat haasteensa. Toimitusjohtajan mukaan suurelementtien tuotantoa käynnisteltiin kuitenkin jo kesä-heinäkuussa rinta rinnan tilaelementtituotannon kanssa.

Muutosten kesästä ja kesälomapaussista huolimatta Joensuun Pihapetäjän tilaelementtien valmistuminen on Koivuniemen mukaan sovitussa aikataulussa. Tavoitteena on, että elementtitoimitukset käynnistyvät ensi marraskuun puolivälissä.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen