Piano soi ja koskettaa

Tekoja Karjalasta

Joensuun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Janne Mertanen näkee taiteella ja musiikilla olevan erityinen merkitys hyvinvoinnille. Hyvinvointia sivutaan myös Musiikkijuhliin ensimmäistä kertaa kuuluvassa keskustelupaneelissa.

Tekoja Karjalasta -sarjassa esittelemme tekijöitä ja hankkeita, jotka ovat saaneet Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apurahan vuonna 2018.

Joensuun konservatorion sali on hiljainen kesäkuisena torstaina. Se täyttyy äänestä, kun pianisti Janne Mertanen istuu flyygelin ääreen ja soittaa.

Tässä salissa Mertanen soitti ensimmäisen soolokonserttinsa vuonna 1986. Silloin soinut flyygeli, nyt jo 50-vuotias, seisoo edelleen tällä lavalla, ei tosin tällä kertaa Mertasen soitettavana.

– Tämä on Pohjois-Karjalan paras konserttisali akustiikaltaan, Mertanen kehuu.

Heinäkuun 7.–12. päivä Joensuun konservatoriolla ja Utran Uittotuvalla soi jälleen, kun Joensuun Musiikkijuhlat järjestetään viidettä kertaa. Janne Mertanen, Musiikkijuhlien perustaja, toimii juhlien taiteellisena johtajana ja nousee itsekin lavalle Savonlinna-kvartetin kanssa.

Paneelissa puhutaan johtajuudesta

Uutta tänä vuonna on yleisölle avoin keskustelupaneeli, jossa eri alojen johtajat pohtivat johtajuutta taiteessa ja elämässä, nykyajassa ja tulevaisuudessa.

Mukana ovat Pohjois-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja, mainostoimisto Fabrikin toimitusjohtaja Perttu Kouvalainen, Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen, Pohjois-Karjalan Osuuspankin toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskanen ja Autotalo Hartikaisen toimialajohtaja Sami Salo. Kapellimestari Rauno Tikkanen antaa musiikin näkökulmaa johtajuuteen.

Paneelin juontaa Joensuun Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Susanna Ertolahti-Mertanen.

– Keskustelufoorumilla avaamme ajattelua ajankohtaisista isoista aiheista, jotka sivuavat taidetta ja hyvinvointia yhteiskunnassa. Johtajuuden teemaa kytketään myös musiikkiin, Mertanen sanoo.

Vähän kuin Porin SuomiAreena mutta pienemmässä mittakaavassa, Mertanen vertaa.

– Valitsimme paneeliin kiinnostavia henkilöitä, jotka visioivat annettua näkökulmaa suurelle yleisölle helposti lähestyttävällä otteella.

Taiteella ja kulttuurilla on erityinen merkitys hyvinvoinnille, Mertanen pohtii.

– Musiikin kokeminen koskettaa tunteita ja vahvistaa luovuutta. Siksi näemme musiikin merkityksen laajemminkin, vaikka viihtyminen konserteissa on ensisijaisen tärkeää, kun suunnittelemme tapahtumaa.

Arvokas klassinen konserttikulttuuri

Joensuun Musiikkijuhlien tasokkaasta tarjonnasta Mertanen nostaa pyydettäessä esiin muutamia nimiä, tosin epäröiden, sillä mieli tekisi nostaa esille ihan jokainen.

– Iiro Rantala. Hän on mukana kolmatta kertaa, ja hänet otamme aina innokkaasti vastaan. Jorma Hynninen. Olemme iloisia, että saimme hänet mukaan. Sergey Malov, maailmanluokan viulisti. Viime esiintymisen jälkeen toivoin heti, että saisimme hänet lavalle pian uudestaan. Ja tietysti Olli Soikkeli, nimi joka tunnetaan. Hän on onneksemme kesällä Suomessa ja pääsee Joensuuhun.

Tapahtuman taiteellinen perusta pysyy. Tarkoitus on tarjota jotakin seudun muusta kulttuuritarjonnasta poikkeavaa. Rokkikaupunki Joensuussa ei muita Musiikkijuhlien kaltaisia taidemusiikin juhlia ole kuultu sitten Joensuun Laulujuhlien.

Musiikkijuhlille odotetaan edellisvuosien tapaan 2000–3000 kävijää.

– Tärkeintä ei toki olekaan valtavat massat, vaan menemme laatu edellä. Klassinen konserttikulttuuri on vaalimisen arvoista, Mertanen korostaa.

Edistämissäätiö kumppanina

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on Joensuun Musiikkijuhlien tärkeä kumppani.

– Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on ollut kumppanimme siitä lähtien, kun järjestimme ensimmäiset Musiikkijuhlat viisi vuotta sitten. Säätiön tuki on erittäin tärkeää, ja saamamme apuraha mahdollistaa paljon. Säätiö pitää kulttuurin monimuotoisuutta yllä ja mahdollistaa sen, että Pohjois-Karjala näkyy laadullaan valtakunnallisesti ja kansainvälisesti, Mertanen kiittää.

Tapahtumalla on erityinen asemansa myös taiteellisen johtajan omassa elämässä.

– Onhan se tavallaan vuoden kohokohtia minullekin. Valmisteluun liittyy paitsi oman esityksen harjoittelu myös kaikki muu juhliin liittyvä työ, joka tuottaa oman paineensa.

Janne Mertanen

  • Pianisti. Joensuun Musiikkijuhlien perustaja ja taiteellinen johtaja.
  • Tunnetaan Chopin-tulkitsijana.
  • S. 28.8.1967, asuu Joensuussa.
  • Vaimo Susanna Ertolahti-Mertanen on Joensuun Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja ja aloittaa Keski-Karjalan musiikkiopiston rehtorina elokuussa.

Joensuun Musiikkijuhlat järjestetään 7.–12.7.2018 Joensuun konservatoriolla ja Utran Uittotuvalla.

Lisätietoa: www.joensuunmusiikkijuhlat.fi