Perheidenpaikka ry 60 vuotta

Tekoja Karjalasta

Matalan kynnyksen kulttuuria lapsiperheille

Perheidenpaikka ry juhlistaa 60-vuotisjuhlavuottaan lapsiperheille suunnatuilla kulttuuritapahtumilla. Tekoja Karjalasta -sarjassa esittelemme tekijöitä ja hankkeita, jotka ovat saaneet Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apurahan vuonna 2019.

Vaikka hyinen syysviima puhaltaa luihin ja ytimiin, on Vanhan kaivoksen nuotiopaikalla maanantainaamuna kuhinaa. Perheidenpaikka ry:n perhekahvilatoiminta on houkutellut paikalle joukon vanhempia taaperoidensa kanssa.

Tutusti perhekahvilalla alkanut viikko poikkeaa kuitenkin tavallisesta, sillä loppuviikolla on luvassa järjestön 60-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Lapsille juhlaviikko huipentuu torstaina 26. syyskuuta, kun TV:n lastenohjelmasta tutut poliisit Maltti ja Valtti saapuvat esiintymään Outokummun urheilutalolle. Paikalle odotetaan noin kolmeasataa katsojaa.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Vauhkonen ja tuottaja Minna Karttunen ovatkin kiitollisia, että apuraha on mahdollistanut laadukkaan juhlavuoden ohjelman järjestämisen.

– Ilman apurahaa olisi pystytty tarjoamaan kahvit, mutta ohjelmaosuus olisi jäänyt aika vaatimattomaksi, Pirjo Vauhkonen pohtii.

Myös Karttunen näkee tärkeänä, että he pystyivät tuomaan juhlavuonna Outokumpuun jotain isompaa.

– Kun haluaa tuoda paikkakunnalle jotain lapsille ennestään TV:stä tuttua, niin se vie rahaa. On kivaa, että pystytään tarjoamaan lapsille kokemus, että tutut hahmot tulevat heidän kotikulmilleen.

Yhtäläiset mahdollisuudet kulttuuriin

Yhdistys panostaa lapsiperheille suunnattuun maksuttomaan matalan kynnyksen kulttuuritoimintaan. Näin taataan kaikenlaisille perheille yhtäläiset mahdollisuudet osallistua aktiviteetteihin kodin ulkopuolella.

Juhlaviikon tavoitteena on tehdä yhdistyksen toimintaa entistä näkyvämmäksi. Perjantain tilaisuudessa halutaan myös juhlistaa niitä ihmisiä, jotka ovat olleet toiminnassa mukana ja antaneet panoksensa yhdistyksen kehittämiseen.

– Yhdistyksen koko toiminta on lähtenyt aikoinaan vapaaehtoisista. 1990-luvulla vapaaehtoistoiminta hiipui, mutta olemme saaneet sen elvytettyä, Vauhkonen iloitsee.

Aikaisemmin Pohjois-Karjalan ensikotina tunnettu lastensuojelujärjestö syntyi 50-luvun lopulla tukemaan kaivoskaupungin työläisperheitä.

Kaivoksen lopetettua toimintansa työttömyys paikkakunnalla kasvoi ja sen myötä lastensuojelun rooli korostui entisestään.

Sittemmin ajat ovat muuttuneet, ja vuonna 2015 yhdistys vaihtoi nimensä Perheidenpaikka ry:ksi, jotta nimi kuvastaisi paremmin nykypäivän toimintaa: lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämistä ennaltaehkäisevänä lastensuojelutyönä.

Juhlavuoden ohjelmaa karjalaisilla mausteilla

– Erilaisten perinteiden siirtäminen eteenpäin on ollut meille aina tärkeää ja tänä vuonna keskitymme nimenomaan karjalaiseen kulttuuriperinteeseen, Vauhkonen kertoo.

Karjalaisuus on esillä juhlavuoden ohjelmassa muun muassa lyhytelokuvan kautta. 60-vuotisjuhlassa esitettävä karjalankielinen Vene kertoo perinteisistä karjalaisista häistä ja nuoren morsiamen viimeisestä päivästä äitinsä luona ennen miehelään lähtöä. Elokuva on kuvattu osittain Outokummussa.

Juhlavuoden ohjelmaa on suunniteltu yhteistyössä paikallisten karjalaisen kulttuurin ja kielen osaajien kanssa. Juhlaviikon jälkeen on luvassa vielä karjalainen perinnepäivä, jonka tavoitteena on karjalaisen kulttuuriperinnön jakaminen esimerkiksi leikkien, laulujen ja ruoan muodossa.

Lue lisää Perheidenpaikan toiminnasta ja juhlavuodesta yhdistyksen verkkosivuilla.