Tekoja Karjalasta: Outi Piiroinen

Kuvataiteilija Outi Piiroinen työskentelee kotona päiväsaikaan muun perheen ollessa töissä ja koulussa.

– Pyrin työskentelemään arkisin säännöllisesti lasten koulupäivän aikana. Toisinaan työskentelen myös viikonloppuisin, Piiroinen kertoo.

Taiteessaan Piiroinen hyödyntää monia tekniikoita, kuten piirtämistä ja käsitöitä.

Ideat teoksiin syntyvät jokapäiväisen elämän havainnoista.

-Teoksieni aiheet kumpuavat ympäröivästä maailmasta. Ne jäävät vaivaamaan mieltäni ja tuntuvat jotenkin oudoilta tai epäoikeudenmukaisilta. Näiden asioiden esittäminen on toisinaan haastavaa ja ne vaativat paljon mietiskelyä.

– Kaikkea en mieti kuitenkaan valmiiksi, vaan luotan työskentelyssäni paljon myös intuitioon. Usein lopulliset ideat syntyvätkin vasta teknisen työskentelyn tuloksena.

– Taiteilijana en voi myöskään jäädä odottelemaan inspiraatiota. Kun lapset lähtevät aamulla kouluun, minun täytyy ruveta tekemään työtäni. Vähitellen myös inspiraatio tulee tekemiseen mukaan. Suurin hankaluus itselläni onkin katkaista inspiraatio lasten tullessa takaisin kotiin, jolloin täytyy tehdä päivän tavalliset askareet, Piiroinen sanoo.

Teoksissa vahvaa yhteiskuntakritiikkiä

Piiroisen töissä esiintyy usein hahmoja, joilla on ihmisen ruumis, mutta linnun pää. Näillä teoksilla hän haluaa tuoda esille yhteiskunnan muutoksia ja epäkohtia.

-Tällä hetkelläni töissäni käsittelen suomalaisuutta piirrosten ja pienoisveistosten kautta. Haluan kuvata, millä tavalla suomalaisuus ja suomalaisten elämäntavat ovat muuttuneet vuosien myötä, ja miten ne heijastuvat luontoon ja sen hyvinvointiin.

– Haluan koskettaa teoksillani katsojaa. On hienoa, jos katsoja oivaltaa sen, mitä olen halunnut työlläni sanoa.

Taiteella on Piiroisen elämässä suuri merkitys. Sen avulla hän kykenee tuomaan mielipiteitään esille.

-Taide on elämässäni koko ajan läsnä. Katson jatkuvasti ympäröivää maailmaa ja mietin, miten voisin käsitellä sen kummallisuuksia ja epäkohtia. Aiheita näen joka paikassa koko ajan, Piiroinen kuvailee.

Apuraha helpottaa taiteilijan elämää

Taiteilijaksi Piiroinen kertoo päätyneensä puolivahingossa.

– Harrastin pienestä pitäen piirtämistä ja maalaamista, mutta en koskaan haaveillut tekeväni sitä työkseni. Vasta lukiossa ajattelin, että haluaisin tehdä uraa taiteilijana, vaikka minulla ei ollut tietoakaan siitä, mitä se pitää sisällään, Piiroinen naurahtaa.

Piiroisen ammatti sisältää piirtämisen lisäksi muun muassa opetustyötä, graafista suunnittelua ja käsitöitä. Taiteilijan ammatin Piiroinen kokee itselleen erittäin mielekkääksi.

– Ammattini parhaita puolia ovat onnistumisen ja oppimisen hetket, joita työ minulle tuo. Lisäksi eteenpäin pääseminen vaikeiden vaiheiden jälkeen tuntuu aina hyvältä.

– Samaan aikaan tämä on myös kovaa kilpailua kollegoiden kanssa. Täytyy olla jatkuvasti ajan hermolla. Minusta tämä kilpailu ajaa valitettavasti ajoittain meitä taitelijoita toisistamme erilleen.

Apurahalla on Piiroiselle suuri merkitys.

– Apuraha on todella tärkeä minulle, sillä sen avulla voin toteuttaa omaa taiteellista työtäni, joka ei muuten olisi tässä mittakaavassa mahdollista. Se mahdollistaa minulle syventymisen omaan taiteellisuuteeni. Lisäksi pystyn tekemään suurempia näyttelykokonaisuuksia.

Taiteilijan ammattiin liittyy kuitenkin Piiroisen mukaan myös monia epävarmuuksia.

– Koskaan ei voi tietää, mitä ensi vuonna tai viikolla tulee tapahtumaan. Täytyy vain luottaa ja uskoa itseensä. Minun täytyy olla rohkea kokeilemaan myös pelottavilta tuntuvia asioita.

– Haluan aina haastaa itseäni taiteilijana. Koen sen olevan oman kehittymiseni kannalta erittäin tärkeää.

Piiroisen töitä voi nähdä loppuvuodesta taidekeskus Ahjossa.