Monola-juhlaviikko

Tekoja Karjalasta

Sibeliusta innoittanut Pielisen Karjala ei häpeä New Yorkin rinnalla

Monola-juhlaviikolla veneillään Sibeliuksen jalanjäljillä Monolan aitalle, jonka Monola-seura kunnosti paikkakunnalla vuosikymmeniä käydyn keskustelun ja monien aloitteiden jälkeen.

Tekoja Karjalasta -sarjassa esittelemme tekijöitä ja hankkeita, jotka ovat saaneet Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apurahan vuonna 2019.

Monolan aitan rappusilta aukeaa näkymä auringossa kimaltelevalle Pieliselle. Sisällä Jean Sibelius katselee vierailijoita aitan seinällä olevasta valokuvasta.

Kesällä 1892 Jean ja Aino Sibelius viettivät häämatkaansa täällä samaa Pielisen näkymää katsellen. Häämatka Lieksaan oli samalla runonkeruumatka, ja Monolanniemestä Sibelius suuntasikin kauemmas Karjalaan. Reissu oli inspiroiva. Sibelius sävelsi Monolassa useita lauluja, ja matkan jälkeen syntyivät Impromptu op. 5 nro 5 pianolle sekä Karelia-musiikki op. 10/11 orkesterille.

17 vuotta myöhemmin Sibelius palasi Karjalaan, matkusti Kolille ja kirjoitti siellä päiväkirjaansa: “Yksi elämäni suurimmista kokemuksista.” Pian matkan jälkeen hän alkoi säveltää neljättä sinfoniaansa.

Monola-juhlaviikolla on Koli-teema

Nyt Monolan aitalla vierailevat kävijät ympäri maailman aistimassa sitä samaa tunnelmaa, joka inspiroi Sibeliusta.

– Sillä on ainutlaatuista arvoa, että pääsee käymään paikassa, jossa Sibelius inspiroitui niin voimakkaasti. Tällaiselle aidolle kokemukselle on valtava tilaus, uskoo sellotaiteilija Jussi Makkonen.

Makkonen on Monola-seura ry:n varapuheenjohtaja ja heinäkuussa kolmatta kertaa järjestettävän Monola-juhlaviikon taiteellinen johtaja.

Sibeliuksen Kolin-vierailusta on 110 vuotta, minkä kunniaksi Monola-juhlaviikolla on Koli-teema. Viikon huipentavassa Monola-gaalassa kuullaan Jean Sibeliuksen neljäs sinfonia, jonka esittää Joensuun kaupunginorkesteri kapellimestari Eero Lehtimäen johdolla. Luvassa on myös veneretkiä Monolan aitalle Sibeliusten häämatkan tapaan. Juhlaviikolle odotetaan yli tuhatta kävijää.

Aitta kunnostettiin vierailukäyttöön

Monola-seuran synty liittyy kiinteästi Monolan aittaan. Jussi Makkonen vieraili aitalla ensimmäisen kerran 2013, jolloin aitta oli erittäin huonossa kunnossa, romahtamaisillaan. Sibeliuksen syntymästä oli pian tulossa kuluneeksi 150 vuotta, ja Makkonen pohdiskeli aitan, Sibeliuksen musiikin ja monia taiteilijoita inspiroineen Pielisen Karjalan välisiä yhteyksiä.

Syntyi Makkosen käsikirjoittama tarinallinen koulukonsertti, Monolassa kuvattu musiikkivideo ja levy, joiden tuotosta kerättiin varoja aitan kunnostamiseen. Monola-seura perustettiin vaalimaan Sibeliuksen, Kalevalan ja karelianismin perintöä Pielisen Karjalassa, ja seuran ensimmäiseksi tavoitteeksi tuli kunnostaa aitta niin, että se voidaan avata vierailijoille.

Rahoitus järjestyi Leader-hankkeen kautta, ja työt aitalla aloitettiin kesällä 2016 suuren talkoolaisjoukon voimin. Palkatut ammattilaiset, kaksi kirvesmiestä ja valokuvaaja-dokumentoija, tulivat mukaan syksyllä. Hankkeen projektipäällikkönä toimi Elli Oinonen-Edén. Kunnostustyö tehtiin yhteistyössä Museoviraston ja Nurmeksen museon rakennuskonservaattorin kanssa.

– Uusittu on vain välttämätön, ja valtaosa alkuperäisistä hirsistä voitiin käyttää, Makkonen kertoo.

Miksi New Yorkissa – miksei Monolassa?

Neljässä vuodessa Monola-seuraan on liittynyt yli 100 jäsentä. Makkonen arvioi sen olevan Suomen suurimpia Sibeliukseen liittyviä seuroja.

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön myöntämä apuraha on osoitettu Monola-juhlaviikon järjestämiseen.

– Ilman KKES:n tukea Lintu Sininen -konserttia olisi hyvin vaikea järjestää. KKES tuki meitä ensiummäisen kerran vuonna 2017 ja myös viime kesänä, jolloin aitalle voitiin palkata kesätyöntekijöitä hoitamaan kohteen auki pitämistä matkailijoille, Makkonen sanoo.

Makkonen näkee Pielisen piirissä sijaitsevan, Sibelius-historiaan liittyvän Monolan aitan erittäin tärkeänä kulttuurihistoriallisena kohteena, jolla on merkittävä asema vierailukohteena ja taiteilijoiden inspiraation lähteenä myös tänään.

– Täällä järjestetään myös konsertteja. Kun yleensä puhutaan, että merkittävät konsertit ovat vaikkapa New Yorkissa tai Lontoossa, niin mikseivät ne voisi olla täällä Monolassa, Makkonen pohtii.
Monola-juhlaviikko järjestetään 1.–6.7.2019 Lieksassa, Nurmeksessa ja Kolilla.