Tekoja Karjalasta: Möhkönvirta -nykytaidenäyttely

Kuvataiteilijat Kari Virtanen ja Heidi Vasara aloittivat näyttelyn järjestäjinä vuonna 2016.

Möhkönvirta-nykytaidenäyttely järjestetään tänä vuonna 11. kerran. Näyttelyn järjestämisestä vastaavat kuvataiteilijat Kari Virtanen ja Heidi Vasara, joille tämä on neljäs kesä näyttelyn parissa. Tänäkin vuonna näyttely on todella monipuolinen ja pitää sisällään monia eri taiteen muotoja yhdeksältä eri taiteilijalta. Teoksia on nähtävillä sekä Parppeinvaarassa että Möhkössä. Näyttelyssä on mm. maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja installaatioita sekä esinekoosteita.

-Lisäksi täällä on tekstiilitaidetta, luonnonmateriaaleista koostuvia töitä ja videotaidetta, kuvataitelijat luettelevat.

Näyttelyn teoksista kumpuaa esiin monia eri teemoja, joihin taiteilijat saavat usein inspiraationsa Möhkön historiasta ja kauniista luontomaisemista.

– Ruukkimuseon sotahuoneessa on useita sotaa käsitteleviä teoksia esillä museon pysyvien teosten joukossa. Monissa töissä on vahvasti esillä myös kierrättäminen ja luonnonmateriaalien hyödyntäminen, Vasara sanoo.

– Hienoa on myös se, että museon pysyvät elementit ja rakenteet, kuten seinät, ovat tulleet osaksi itse taideteosta. Tämän lisäksi useita teoksia on tehty paikan päällä tai muokattu juuri Möhköön sopiviksi, mikä tekee näyttelystä ainutkertaisen, Virtanen lisää.

Näyttely tarjoaa vieraille yllätyksiä ja haasteita vuodesta toiseen

Möhkönvirta-nykytaidenäyttely kerää vuosittain tuhansia vierailijoita, joista monet käyvät katsomassa näyttelyn joka kesä.

– Näyttely järjestetään pääosin joka vuosi uusilla taiteilijoilla. Tämä tekee siitä ainutlaatuisen elämyksen, jonka voi kokea uudelleen jokaisena kesänä. Viime vuonna vierailijoita oli yhteensä noin 7000, ja sitä edellisenä heitä oli lähes 8000, Vasara hymyilee ja jatkaa:

-Haluamme, että näyttelyyn tullessa vierailijat yllättyvät ja kokevat mahdollisimman paljon erilaista taidetta. Tahdomme herättää sekä positiivisia että negatiivisiakin ajatuksia, niin kuin taiteen kuuluukin tehdä.

– Lisäksi tarjoamme hauskaa, haastavaa ja älynystyröitä kutkuttavaa taidetta. Nykytaiteessa pitää usein löytää itse taide teoksista, mikä tuntuu todella palkitsevalta. Näyttelyssä on toki myös perinteistä silmäniloa, Virtanen toteaa.

– Ainutlaatuisen näyttelystä tekee miljöön, nykytaiteen ja museon esineiden sekoittuminen. Möhkö ja Ilomantsi ovat erityisen hyviä paikkoja tällaiselle näyttelylle. Tämä näyttely samaan aikaan sekä täydentää museota että tuo kylälle uutta elämää.

Nykytaidenäyttely on kokenut vuosien varrella myös jonkin verran muutoksia.

– Olemme ottaneet näyttelyyn mukaan kansainvälisiä taiteilijoita viime vuosien aikana, mikä on tuonut uusia hienoja näkökulmia koko näyttelyyn. Haluamme jatkaa perinteitä, mutta tuoda lisäksi jotain uutta, Vasara kertoo.

Näyttelyn töissä on käytetty laajasti puuta eri muodoissa.

Työskentely taiteilijoiden kanssa on palkitsevaa ja innostavaa

Taidenäyttelyn järjestäminen on todella laaja kokonaisuus, joka pitää sisällään monenlaisia tehtäviä, kuten taiteilijoiden hankintaa, markkinointia ja näyttelyn rakentamista.

-Meillä ei ole selkeää työnjakoa näyttelyn järjestämisessä, vaan toimimme työparina tehden yhdessä kaikkia tehtäviä, Vasara sanoo.

Molemmat kuvataiteilijat kokevat työskentelyn taiteilijoiden kanssa erittäin mielenkiintoiseksi ja antoisaksi.

-Tämä on hieno mahdollisuus tutustua taiteilijoihin ja erilaisiin tapoihin tehdä modernia taidetta, Virtanen kertoo.

Näyttelyllä suuri merkitys koko maakunnalle ja sen asukkaille

Vanhan masuunin teoksissa otetaan kantaa mm. kierrättämiseen.

Möhkön ja Parppeinvaaran ympäristö tarjoaa paljon tilaa rakentaa monipuolista näyttelyä ja herättää jo itsessään ihmisissä monia tunteita. Nykytaidenäyttelyä pidetäänkin kylällä todella suuressa arvossa.

– On todella hienoa huomata, että monet paikalliset pitävät näyttelyjä ja niiden tänne tuomia ihmisiä todella tärkeinä. Tämä tuntuu joka vuosi merkittävältä osalta myös omaa elämää, Virtanen kertoo ja jatkaa:

– Apurahalla on valtavan tärkeä rooli näyttelyssä, sillä Ilman sitä tätä ei pystyttäisi järjestämään. Mielestäni näyttely ja sen tuomat ihmiset tuovat maakunnalle paljon vastinetta.

– Apuraha merkitsee toki myös julkista ja yleistä tukea omalle tekemiselle sekä taiteen harjoittamiselle, Vasara lisää.

Möhkönvirta -nykytaidenäyttely on avoinna Möhkössä ja Parppeinvaarassa 3.6.-31.8.2020.