“Minä voin lähteä Karjalasta, Karjala ei minusta”

“Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön maine on mielestäni hyvä. Säätiö on varsin iso ja se on tukenut monella tavalla sekä tiedettä että taidetta. Lisäksi se on merkittävä toimija muun muassa vuokra-asuntomarkkinoilla.

Alan olla työurallani siinä vaiheessa, että olen päässyt pois operatiivisesta paineesta. Haluan nyt antaa aikaa ja olla mukana vaikuttamistyössä. Olen itse suorittanut kaksi tutkintoa ja tunnen akateemisen maailman ja sen tuskankin. Jos panoksestani on hyötyä, on kunnia olla mukana.

Säätiön perustehtävä on totta kai olemassa, mutta mikä on karjalaisuuden tulevaisuus, sitä pitää miettiä. Mitä muuttuvassa yhteiskunnassa pystyttäisiin tarjoamaan, että elinvoimaisuutta ja vetovoimaisuutta saadaan lisää?

Voitaisiinko olla kehittämässä tai tukemassa sellaista toimintaa, joka nostaisi jopa kansainvälistä kiinnostusta karjalaisuutta kohtaan? Tai saisi ihmisiä muuttamaan tänne? Pitää herättää mielenkiintoa siihen, että iloinen karjalainen kulttuuri ja mielenrauha kiinnostavat.

On hyvä, että hallituksessa on edustajia sekä liike-elämästä että akateemisesta maailmasta. Akateeminen puoli on tärkeä siinä mielessä, että osataan kanavoida ja suunnata apurahat sinne, minne tiede on kehittymässä. Liike-elämä taas siinä mielessä, että ymmärretään, missä murroksessa yhteiskunta on ja pystytään jakamaan apurahoja vähintään sama määrä kuin tähänkin asti – mieluummin enemmän.

Olen syntynyt Joensuussa ja käynyt täällä kaikki koulut. Suvun juuret ovat Ilomantsissa, jossa on paljon karjalaisuutta. Aika lailla 100-prosenttinen karjalainen siis olen. Minä voin lähteä Karjalasta, Karjala ei minusta.

Olen päässyt kiertämään eri puolella maailmaa ja Suomea ja osaan arvostaa karjalaisuutta senkin takia. Ihmiset ovat avoimia ja ystävällisiä, ja se näkyy myös urheilussa ja liike-elämässä. Se on poikkeuksellisen hienoa.

Ehkä tätä pidetään vähän vakan alla, karjalaisuutta pitäisi tuoda enemmän esille. Ei ole mitään negatiivista. Brändinä karjalaisuus on kiehtova ja matkailijamäärät ovatkin nyt kasvussa.”

Ari Mononen on perheyritys Iivari Mononen Oy:n toimitusjohtaja ja hän asuu perheineen Joensuussa. Ari toimii elinkeinoelämän eri järjestöissä ja tunnetaan myös urheiluvaikuttajana, ja hän on muun muassa superpesisjoukkue Joensuun Mailan osaomistaja.

Arin motto on: “Ei ole olemassa ongelmia, vain erilaisia haasteita.”

Kuva: Antti Ryynänen / Entra Marketing Oy