Lieksan Taideyhdistys ry

Syksy on saapunut Lieksaan. Ruska koristaa Kerantie 7 -kiinteistön ikkunasta avautuvaa maisemaa. Olemme Lieksan Taideyhdistyksen tiloissa. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Heikki Elme istuu yhdessä johtokunnan jäsenen Jaana Saarelaisen kanssa ihailen tuota syksyistä väriloistoa. Lattialla makoilee musta saksanpaimenkoira, Ukko, joka tarkkailee tilannetta tyynesti.

Lieksan Taideyhdistyksellä on syytä juhlaan. Jo yli 50 vuoden ajan vaikuttanut yhdistys on saanut tänä vuonna Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä 3 000 euron tuen 50-vuotisjuhlavuoden näyttelyn ja juhlakonsertin kuluihin. Tämä merkitsee yhdistykselle paljon.

-Totta puhuen, tämä apuraha kyllä yllätti meidät positiivisesti. On ilo, että meidät on huomattu. Sillä on iso merkitys, Elme iloitsee.

Jaana Saarelainen yhtyy Elmen sanoihin ja nyökkää myöntävästi.

Taiteita eri muodossa

Vuonna 1970 perustettu Lieksan Taideyhdistys ry pyrkii toiminnassaan tuomaan tunnetuksi taiteita eri muodossa sekä lisäämään harrastuneisuutta asian tiimoilta. Yhdistys on muuttunut vuosien saatossa paljon, muun muassa jäsenistönsä kautta.

-Kun yhdistys aikanaan perustettiin, johtokunnassa toimi kaupungin virkamiehiä, opettajia, apteekkareita sekä muita korkeasti koulutettuja henkilöitä. Nykyisin niin jäsenistön ikärakenne kuin ammattijakaumakin on tullut lähemmäksi tavallista kansalaista. Se on ehkä ollut sellainen suurin muutos, Elme toteaa.

Jäsenistön rakenteen ohella myös yhdistyksen toiminta on kehittynyt vuosien saatossa. Yksi merkittävimpiä saavutuksia on ollut kymmenisen vuotta sitten jäsenistön kesänäyttelyiden tarpeisiin perustettu Talli Galleria, entinen rajavartioston hevostallin ylinen, jonne mahtuu yli sata henkeä.

-Talli Gallerian myötä meille on tullut toimintaan mukaan uusi elementti, joka on saavuttanut todella hyvän vastaanoton. Siellä on muun muassa järjestetty Pielinen Soi -festivaalin konsertteja. Avaamme Talli Gallerian yleensä juhannuksen jälkeen, tiistaina. Galleria on auki kaksi ja puoli kuukautta, tiistaista sunnuntaihin. Se on työllistänyt meiltä aina yhden ihmisen kokopäivätoimisesti, viikonloput olemme hoitaneet talkoilla, Elme kertoo.

Ongelmatilanteista on nyt selvitty

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön myöntämä 3 000 euron tuki on auttanut yhdistyksen 50-vuotisjuhlavuoden näyttelyn ja juhlakonsertin järjestämisessä.

-Ilman apurahaa, emme olisin voineet järjestää tätä juhlallisuutta. Rahaa kun tuppaa kulumaan. Koronan myötä meiltä hävisi muutekin tulorahoitus. Kuluja tulee kuitenkin koko ajan, kuten nämä tilat, Elme toteaa.

Juhlavuotta pidetään yhdistyksessä merkittävänä saavutuksena. Se luo pohjaa seuraaville vuosille. Näyttely, samoin kuin juhla, järjestetään Lieksan Kulttuurikeskuksessa. Näyttelyn ja juhlan järjestäminen on vaatinut kärsivällisyyttä. Kaikki ei ole aina mennyt suunnitelmien mukaan.

-Sovimme alunperin nämä tilaisuudet syyskuulle 2020 niin esiintyjien kuin näyttelysysteemienkin osalta. Korona kuitenkin esti tuolloin pitämisen ja päätimme siirtää tapahtuman vuoden päähän. Tämä ei kuitenkaan käynyt Kulttuurikeskukselle, eikä sittemmin esiintyjillekään. Jouduimme siis tekemään koko homman uusiksi. Ongelmatilanteista on nyt kuitenkin selvitty, Elme huokaisee.

-Vähän käsikirjoitusta lisää ja ohjelman uusimista, mutta nyt siitä tulee hyvä, Saarelainen täydentää hymyillen.

Lieksan Taideyhdistyksen juhlanäyttely järjestetään 10.11.-17.12. ja juhlakonsertti puolestaan 11.12. Heikki Elme vastaa juhlanäyttelyn järjestämisestä.

-Olemme päätyneet pitämään näyttelyn jäsenistömme juhlanäyttelynä. Jokainen jäsen saa tuoda esille 2-3 työtä. Tuotanto saa olla niin vanhaa kuin uutta. Todennäköisesti näyttelyssä tulee olemaan runsaat 40 työtä, Elme tuumii.

Jaana Saarelainen vastaa puolestaan juhlakonsertista. Konsertissa on yhdistetty mukaan eri taiteenaloja. Ohjelman nimi on Viidenkympin villitys.

-Teemana on 50-vuotisjuhlavuosi, joka kulkee musiikin, sanojen, teatterin sekä taiteen kautta. Olen käsikirjoittanut ohjelman pohjan. Juhlaan tuleen kolme näyttelijää, joista yksi on päänäyttelijä, sitten tulee muusikoita Lieksasta ja minä toimin laulajana. Siitä tulee mukava taileettilinen pläjäys. Liput tulevat ennakkomyyntiin. Kannattaa toimia nopeasti, sillä niitä on rajattu määrä, Saarelainen naurahtaa.

Paikkana Lieksan Kulttuurikeskus on yhdistykselle hyvin tuttu. Se on järjestänyt siellä erilaisia näyttelyitä. Sekä juhlanäyttely että -konsertti on tarkoitettu kaikille.

-Kyllä mä sanoisin, että tämä on kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneet tällaisesta kulttuurista, Elme täydentää.

-Kulttuuria on tarjolla yli rajojen. Se on juuri meidän näköinen. Tätä on vaikea pukea edes sanoiksi. Se on vain koettava paikan päällä, Saarelainen päättää.

Nuorempaa porukkaa olisi tärkeä saada mukaan

Lieksan Taideyhdistys pitää itseään hyvin maanläheisenä. Jokaista jäsentä kuunnellaan ja uusia ideoita otetaan mielellään vastaan. Yhdistys näkee tulevaisuuden optimistisena. Lähivuosina yhdistys pyrkii kehittämään jo olemassa olevia toimintojaan.

-Kyllä tämä on yksi parhaista yhdistyksistä, joissa olen ollut mukana. Haluamme toki kehittää ja uudistaa Taito Galleriaa. Myös nuorempaa porukkaa olisi tärkeä saada mukaan toimintaan, potkimaan meitä fossiileja. Viime vuosina olemme saaneetkin iloksemme mukaan toimintaan myös nuoria. Kaikki eivät ole kuudenkympin ja kuoleman väliltä, Elme naurahtaa.

Kyllä mukaan kannattaa tulla ja uusia ideoita ehdottaa. Ketään ei ole vielä ammuttu. Näin tämä meidän juhlakin syntyi, ihan hauskoista ja hupsuista ideoista, Saarelainen päättää.

Ukko-koira nousee ylös lattialta Elmen ja Saarelaisen rapsutettavaksi. Lempeät, ruskeat silmät tutkivat ikkunasta avautuvaa syysmaisemaa. Ukko on valmis lähtemään ulos.