Kihaus Folk -kansanmusiikkifestivaali

Aamupäivä paistaa kirkkaana Rääkkylän pitäjässä. Rääkkylä Folk Ry:n hallituksen puheenjohtaja ja ohjelmavastaava Marita, “Mammu”, Koskelo istuu kahvikuppi kädessään toimiston pöydän ääressä esitellen ja ihastellen samalla vanhoja julisteita.

Koskelo osoittaa vuoden 1977 Heinähupa-julistetta, jona Kihaus Folkin esiversio aiemmin tunnettiin, ja toteaa ironisesti;

– Hieno vuosi, öhöm, olenhan ehkä syntynytkin silloin.

Koskelo muistelee olleensa ensimmäistä kertaa mukana tapahtuman talkoissa 13-vuotiaana. Matkan varrella on sattunut ja tapahtunut paljon.

Kansanperinteitä jo yli viisi vuosikymmentä

Kihaus Folk -kansanmusiikkifestivaalin juuret yltävät aina 1970-luvulle, jolloin tapahtuma tunnettiin Heinähupana. Nykymuotoinen Kihaus Folk pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990.

-Tapahtuma on Pohjois-Karjalan suurimpia kansanmusiikkitapahtumia. Perinteisesti meillä on ollut sellainen festivaalialue tuolla Rääkkylän koulun alueella. Sinne rakennetaan teltta-alue telttoineen. Toimimme alueella osittain myös tänä vuonna, mutta olemme jalkautuneet myös muualle, Koskelo toteaa.

Kihaus Folkin koko on vaihdellut vuosien saatossa, ja se on ollut välillä isokin tapahtuma. Nykyisin festivaali kerää vuosittain noin pari tuhatta henkeä.

-Festivaalin historia on ollut hyvin vaiherikas. Viimeisten vuosien aikana olemme etsineet oikeankokoista ja -tuntuista tapahtumaa. Keskiössä on erityisesti laadukas ja monipuolinen kansanmusiikki. Siitä me emme tingi, Koskelo painottaa.

Kansanmusiikkia, kädentaitoja ja paljon muuta

Kihaus Folk tarjoaa vuosittain monipuolista kulttuuria. Tapahtumassa voi kokea ja nähdä kaikenlaista. Viime vuonna (2020) festivaali täytti 30 vuotta, mutta korona epidemian vuoksi juhlia ei voitu järjestää. Pyöreitä juhlitaan tänä kesänä (2021).

Tapahtumaa on ympäri pitäjää. Esimerkiksi keskustan kirkossa voi tänä vuonna kuunnella kantele- tai kuoromusiikkia, torilla pelimannimusiikkia ja kappelissa mediataatiomusiikkia. Koivuniemessä on taas tarjolla irlantilaista musiikkia ja Paksuniemessä puolestaan pääsee nauttimaan juurevaa kansanmusiikkia, jossa yhdistyvät niin karjalainen perinne kuin amerikkalainen ja irlantilainen country.

-Tapahtumassa on vähän tällaisia linkittymiä. Esimerkiksi, kun Koivuniemessä asuu irlantilainen kuvataiteilija Patrick Ward, niin on loogista ajatella, että hei, sielläpä pidetään irlantilainen ilta, Koskelo toteaa.

Näiden ohella Kihaus Folkissa esiintyy nuorisobändejä ja paikallisia artisteja, sekä juhlavuoden kunniaksi myös pitäjän oma yhtye, Värttinä. Musiikin ohella on tarjolla myös paljon muuta, kuten erilaisia kädentaitopajoja sekä kansantanssia. Viikonlopun ajan tapahtumassa vierailee myös esimerkiksi Sirkus Supiainen, joka tarjoaa esitysten ohella työpajoja.

-Meillä on myös avoin tori, jonne kaikki voivat tulla myymään omia tavaroitaan, Koskelo mainostaa hymyillen.

Apurahat suoraan kohteeseen

Rääkkylä Folk Ry, Kihaus Folkin järjestäjä, on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen yhdistys, jolle apurahat ovat elintärkeitä. Apurahat mahdollistavat matalan kynnyksen kulttuuritoimintaa.

-Jos me joutuisimme kustantamaan kaiken esimerkiksi pääsylippujen tuloilla tai sponsori-diileillä, joutuisimme mahdollisesti nostamaan esimerkiksi lippujen ja palveluiden hintoja. Se taas ei käy meidän ideologiaan. Haluamme olla matalan kynnyksen kulttuuritoimija, Koskelo täydentää.

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on myöntänyt tänä vuonna yhdistykselle 5 000 euron tuen juhlavuoden kuluihin.

-Säätiön apuraha kuluu pääasiassa meidän pelimannileirin ohjaajan Joonas Ojajärven palkkakuluihin, eli hyvin konkreettista. Saamamme apurahat menevät muutenkin aina suoraan kohteeseen. Ne menevät muun muassa esiintyjien palkkioihin, markkinointiin, kuin lavarakentamisen kuluihin, Koskelo lisää.

Kihaus Folk on tärkeä osa Räkkylää ja sen kulttuuritarjontaa.

-Kihaus Folk on tällainen kihhaus. Sana tulee karjalan kielestä ja se tarkoittaa sitä, että on olemassa jotain sellaista väreilyä. Jokin asia kihahtaa. Itsessään koko sanassa on sellainen positiivinen ja energinen soundi. Tavallaan jo se, kun tietää, että kohta on festivaali, niin on sellainen kihhaus-tunnelma. Se kun puuttuu, niin ollaan kyllä ihmeissään, Koskelo tuumii.

Samaan aikaan toimiston viereisessä liiketilassa käy ovi. Tilassa toimii yhteistyömyymälä, Onnen kauppa, jossa noin parikymmentä paikallista toimijaa myyvät omia käsitöitä ja leivonnaisia. Liikkeessä myydään myös Kihaus Folkin omia oheistuotteita. Tila toimii lisäksi Rääkkylän kunnan matkailuinfopisteenä.

Sisään on astunut paikallinen rouva, joka on tuomassa liikkeeseen omia käsitöitään. Lämminhenkinen keskustelu myyjän ja rouvan välillä paistaa aitoa karjalaista henkeä, leppoista ja hyväntuulista höpöttelyä. Koskelo kuuntelee hymyillen keskustelua maistellen samalla lämmintä kahvia.

Kihaus Folk järjestetään tänä vuonna 27.6. – 4.7.2021.