Joensuun Taitelijaseura ry 75 vuotta

Tekoja Karjalasta

Valtakunnallisesti merkittävä kulttuuritoimija

-Joensuun Taiteilijaseura on 1945 perustettu ammattikuvataiteilijoiden seura, joka on Suomen viidenneksi suurin. Meille kuuluu yli kaksisataa jäsentä, kertoo seuran tuottaja Heikki Pieviläinen.

Seuran toiminta on hyvin organisoitua ja määrätietoista kulttuurinedistämistyötä. Taiteilijaseuralla on hyvät toimitilat aivan maakunnan keskeisimmillä paikoilla, Joensuun ydinkeskustassa. Kirkkokadulla, taidemuseo Onnin vieressä sijaitsee taidekeskus Ahjo ja Taitokorttelin tiilitalossa galleria Kohina, jonka yhteydessä toimii myös Taidelainaamo. Penttilänrannassa on sekä ammattitaiteilijoiden että harrastajien käyttöön tarkoitettu monipuolisen työskentelyn mahdollistava grafiikanpaja.

Seuran tärkein tehtävä on edistää kuvataiteen ja kulttuurin asemaa niin maakunnassa kuin valtakunnallisestikin. Tätä varten seura tekee paljon vaikuttavaa asiantuntijatyötä eri kulttuuritoimijoiden kanssa sekä pyrkii saamaan äänensä kuuluville politiikankin saralla. Näyttelyiden lisäksi kurssit ja työpajat ovat seuran keskeistä toimintaa.Taitelijaseuraa johtaa aktiivinen, jäsenistä koostuva hallitus, puheenjohtajanaan Tuija Hirvonen-Puhakka. Päivittäistä toimintaa luotsaa tuottaja Heikki Pieviläinen, jonka lisäksi seura työllistää vakituisesti viisi henkilöä ja vuosittain myös harjoittelijoita.

Perinteisten myyntinäyttelyiden lisäksi Joensuun Taiteilijaseura edistää paikallisten teosten näkyvyyttä taidelainaamon avulla. Joensuun Taidelainaamo on maamme vanhin, toiminta on alkanut jo vuonna 1971. Lainaamo on monille ihmisille edullinen ja vaivaton tapa päästä taidekeräilyharrastuksen alkuun.

Joensuun Taiteilijaseura on tuonut kuvataidetta jokaisen asukkaan ulottuville myös avaamalla näyttelytiloja kaupungin keskustaan, Sokoksen tavaratalon Rantakadun puoleisiin Ikkuna-gallerian näyteikkunoihin sekä viimeisimpänä Joensuun pääkirjaston lukusaliin Kirjaston Seinä-galleriaan.

Juhlavuoden kunniaksi paljon tapahtumia

Juhlavuoden kunniaksi Joensuun Taiteilijaseura on jo alkuvuodesta 2020 järjestänyt näyttelyn harrastajajaostolle, jossa esillä oli kolmenkymmenen pohjoiskarjalaisen taiteenharrastajan töitä.

Kevään aikana seuran ammattitaiteilijoiden joukosta on valittu Art Karelia -stipendiaatti, jonka töitä tullaan näkemään myöhemmin vuoden aikana yksityisnäyttelyssä. Vuoden kohokohta eli varsinainen juhlavastaanotto syksyllä 2020 kokoaa Joensuuhun taiteilijat sekä taiteenystävät juhlistamaan seuran pitkää historiaa.

Juhlavuoteen kuuluu myös kaksi näyttelyä maakunnan ulkopuolella. Toinen pidettäneen syksyllä Helsingin Kaapelitehtaalla ja toinen loppuvuodesta Imatran Taidemuseossa.

-Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön apuraha on erittäin suuri kädenojennus Joensuun Taiteilijaseuralle. Sillä saadaan mahdollistettua paljon näitä erilaisia tapahtumia, työllistettyä taiteilijoita näiden näyttelyiden ohessa ja sillä on suuri merkitys Joensuun Taiteilijaseuran juhlavuoden juhlistamiselle, tuottaja Pieviläinen kertoo.

Seuran toiminta kehittyy jatkuvasti, uusia yhteistyökumppaneita löytyy ja verkostoja laajennetaan aktiivisesti. Ammattitaiteilijoiden ansioita ja asemaa yhteiskunnassa pyritään parantamaan yhä edelleen ja toivottavasti työn hedelmiä saadaan nauttia vielä seuraavatkin 75 vuotta. Seura on vakavarainen, toiminta on laadukasta ja kiinnostus kulttuuria kohtaan on yleisön keskuudessa kasvavaa.

Suunnitelmia tulevaisuuden kehittämiskohteista on jo tiedossa, niitä tavoitellen seura tekee ahkerasti töitä, joten Pohjois-Karjalassa juhlittaneen taiteilijaseuraa vielä monina vuosina tästäkin eteenpäin.