Innovatiivinen vuokratalo Penttilään – kutakuinkin niin kuului haastava toive, kun tapasin Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön toiminnanjohtajan Satu Kokkosen tammikuun alussa vuonna 2014.
”Puun laaja käyttäminen rakentamisessa nähty monella tapaa kestäväksi toiminnaksi niin ympäristön kuin yhteiskunnan ja taloudenkin kannalta.”
Suuntaviivat osoittivat yksi toisensa jälkeen samaa: ilmasto- ja ympäristötavoitteita, asumisen aiheuttamien kasvihuonepäästöjen vähennystarvetta, vihreää taloutta, 0-energiaan ja energiapositiiviseen rakentamiseen siirtymistä, kestävää kasvua, älykkäästi uudistuvaa Joensuuta.
”Puurakentaminen on yksi tehokkaimmista tavoista työllistää paikallisia yrityksiä ja ihmisiä.”
”Puukerrostalojen buumi yltyy.”
”Öljyvapaa maakunta, kestävää kasvua, voimistuvaa biotaloutta.”
Uutta ja innovatiivista kohti siis
Pohjois-Karjalan maakuntaliiton oville kolkuteltiin ensimmäistä kertaa tammikuun lopulla 2014. Ideahakuun liittyneellä hankeleirillä pohdinnat energiatehokkaasta puukerrostalosta otettiin riemukkaasti vastaan.
Samaisen vuoden toukokuussa väännettiin jo ensimmäistä EU-hankehakemusta energiatehokkaan puukerrostalon suunnitteluun ja esiselvitykseen. Joensuun Tiedepuiston asiantuntijoiden tapaamisessa kommentit olivat perin kannustavia:
”Suurin lisäarvo se, että alueella joku uskaltaa lähteä tekemään tällaista.”
”Tärkeä demonstraatioalusta.”
Matkan varrella maakuntaliitollekin selkeni, mitä tarkoittaa säätiön yleishyödyllisyys – rahoitusta ei todellakaan oltu hakemassa yritystoimintaan.
Matka jatkui, palaveritahti kiihtyi. Välillä oppimisen intoa koeteltiin EU-rahoitusbyrokratiakoulutuksessa. Myöhemmin ilo uuden tiedon lähteillä oli aidoimmillaan Karelia-ammattikorkeakoulun BiNo-puurakentamisen osaamisen siirtohankkeen koulutuksissa.
Vuosi 2014 päättyi kuitenkin takapakkiin; maakuntaliitto viestitti hylkäävänsä hankehakemuksen. Vastoinkäymisestä saimme vain uutta puhtia! Meistä tuntui, että maakuntaliiton hylkäys oli väärin päätetty. Mielestämme hanke oli kaikilta osin ohjelman mukainen. Vaan rahoittaja ehkä kuvitteli, että puukerrostalotuotanto lähtee Penttilänrannassa käyntiin rakennusliikkeen grynderikohteena, eikä tällaista kehittämishaketta tarvita.
Kevättalvella 2015 kuitenkin selvisi, että Penttilänrantaan nousevassa talossa eniten puuta on nimessä ja julkisuvussa. Muutoin taloyhtiö Puusatama päädyttiinkin rakentamaan perinteisestä betonista. Säätiön hankeidea oli jälleen myötätuulessa.
Kesäkuussa 2015 hankehakemuksen suunnitteluprosessia masinoitiin eteenpäin. Laittauduimme mukaan myös BiNo-hankkeen opintomatkalle Kuhmon CLT-elementtitehtaalle, ihmettelemään Iin Fasadin suurelementtikerrostaloa sekä tutustumaan Lindbäcksin puutilaelementtitehtaaseen Ruotsin Piteoon.
Vähän myöhemmin syksyllä katsastimme vielä puukerrostalot Vantaalla, Jyväskylässä ja Vierumäellä, Stora Enson Hartolan talotehtaan, Versowoodin liimapuutehtaan ja Koskisen talotehtaan. Kalenterimerkintä oli myös Puuinfon Puupäiville.
Iso kysymys kuului, mistä löydämme vaativalle hankkeelle pätevimmän mahdollisen projektipäällikön. Joensuun Juvaltahan se sitten löytyi, mies lainaan. Petteri Elosen suostuminen hommaan oli hankkeelle eittämättä lottovoitto! Nappiin osui myös Mikko Matveisen valinta hankesihteeriksi, sillä hän on sekä puurakentamisen että EU-hankebyrokratian asiantuntija.
Tutkimusyhteistyötä ryhdyttiin kartoittamaan Karelia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja myös Luonnonvarakeskuksen kanssa. Tätä kirjoittaessani tutkimusyhteistyön tarkemmat yksityiskohdat ovat hioutumassa.
Energiatehokas puukerrostalo -hankkeen rahoitushakemus jätettiin Pohjois-Karjalan maakuntaliittoon 16. syyskuuta 2015. Maakunnan yhteistyöryhmä pukkasi asian myönteisesti eteenpäin lokakuussa. Pienten viilausten jälkeen lopullinen hakemus jätettiin 19. lokakuuta.
Kun maakuntahallituksen myönteinen hankepäätös viime vuoden marraskuun lopulla tuli, olo oli huojentunut – voittajafiilis!
Petteri Elonen, Mikko Matveinen, säätiön kiinteistöpäällikkö Eero Kuittinen ja viime joulun alla pääsuunnittelijaksi valitti arkkitehti Anssi Lassila ovat yhdessä kova tiimi. Tämän porukan ammattitaidon ansiosta Joensuuhun nousee ihka ensimmäinen aito puukerrostalo. Uskon siihen, että Energiatehokas puukerrostalo -hanke voi parhaimmillaan olla ratkaisu puukerrostalorakentamisen pullonkaulaan.
Hannu Piipponen
Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan lääninhallituksessa, ympäristökeskuksessa ja ELY-keskuksessa pitkän uran tehnyt virkamies, rakennusarkkitehti ja rakennusperinnän vaalija, jonka suunnittelemille ja vetämille hankkeilla on kahteen kertaan myönnetty Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkinto.