Historiallisesti merkittävä Nurmeksen Vanha Kauppala

Terttu ja Seppo Laaninen ovat asuneet Vanhassa Kauppalassa jo lähes 40 vuoden ajan.

Nurmeksen Vanha Kauppala perustettiin harjulle Pielisen ja Nurmesjärven väliin vuonna 1876 Venäjän vallan aikana. Vuonna 1879 alueelle vahvistettiin Empire-ruutukaava, jonka perusteella Kauppalaan rakennettiin suoraviivaisesti rakennuksia, joista monet löytyvät vielä tänäkin päivänä seudulta.

– On hienoa, että tuon ajan rakennukset on saatu säilytettyä hyvässä kunnossa, vaikka tulipalot ja talvisota ovat koetelleet Nurmeksen alueita paljon. Pääosa alueen rakennuskannasta on kuitenkin peräisin 1880- ja 1930-lukujen väliseltä ajalta, Nurmeksen Vanhan Kauppalan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Laaninen kertoo.

1980-luvulla Nurmeksessa haluttiin suojella ainutlaatuista historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävää Vanhan Kauppalan ympäristöä kaavamerkintöjen avulla.

– Vanhan Kauppalan pitkä historia heijastuu vahvasti vielä tämänkin päivän Kauppalaan. Monia ihmisiä kiinnostaa tällainen historiallinen paikka asua ja vierailla, sillä onhan tämä yksi Suomen parhaiten säilyneistä puutaloalueista. On hienoa huomata, että nykyisin puutaloja arvostetaan ja niistä pidetään

hyvää huolta, Laaninen sanoo ja jatkaa:

– Vanhassa Kauppalassa on erittäin hienosti havaittavissa monia eri tyylikausia ja kulttuurisia kerrostumia aina 1800-luvun lopusta 2000-luvulle saakka, mikä tekee seudusta kulttuurihistoriallisesti todella merkittävän matkailukohteen.

Leppoisaa tekemistä, hienoja nähtävyyksiä ja idyllistä tunnelmaa

Vanha Kauppala on ollut suosittu matkailukohde viime vuosina leppoisan tunnelmansa ja luonnonläheisyytensä ansiosta. Alueelta löytyy paljon nähtävää ja tehtävää kaiken ikäisille. Nähtävyyksien kannalta erityisen hienoja kohteita vierailla ovat muun muassa lukuisat puutalot, Nurmeksen kirkko, satama ja rautatieasema.

– Alueella on kattavasti monia eri palveluita ja kauppoja, kuten pubeja, ravintoloita, kampaamoja, kuntosaleja, korukauppoja ja lahjatavaramyymälöitä sekä ruokakauppoja lyhyen matkan päässä toisistaan, Laaninen luettelee.

Vanhassa Kauppalassa järjestetään lisäksi monia tapahtumia, etenkin kesäisin. Maanantaisin pidetään kaikkia nurmeslaisia yhdistävä toripäivä, joka on monille tärkeä tapaamispaikka. Torilla kuullaan usein myös musiikkiesityksiä Nurmeksen kesäakatemialta.

Suosituin tapahtuma on ollut kuitenkin Vanhan Kauppalan Avoimet Ovet, jolloin alueen vierailijoilla on mahdollisuus päästä sisään tutustumaan vanhoihin idyllisiin puutaloihin ja kuulemaan niiden historiasta.

– Avoimet Ovet olisi tarkoitus järjestää tänä vuonna 14. elokuuta. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2019, jolloin siihen osallistui yli 400 kävijää. Tapahtuma keräsi tuolloin suuren suosion ja monet vierailijat nauttivat pääsystä alueen kauniille pihoille ja puutaloihin. Avoimien Ovien aikaan puutaloissa oli myös avoinna monia pop up -kahviloita ja -ravintoloita, taidenäyttelyitä ja kirpputoreja, Laaninen kertoo.

Asukasyhdistyksen tavoitteena on kehittää tapahtumaa entisestään muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

– Olemme suunnitelleet myyvämme tapahtumaan liput verkossa. Lippujen oston jälkeen vierailijat saavat puhelimisiinsa kartan, jonka avulla he voivat suunnistaa alueella omien aikataulujensa ja kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Lisäksi tapahtuman yhteydessä järjestetään luentoja seudun historiasta, Laaninen sanoo.

Monimuotoinen luonto osana kaupunkiympäristöä

Vanhan Kauppalan ja luonnon suhde on hyvin tiivis. Kauppalassa luonnon monimuotoisuutta on säilytetty palosolien avulla, jotka täydentävät kaupungin maisemaa vihreällä kasvistollaan.

-Palosolien ansiosta rakentaminen ei ole ollut niin tiivistä, joten taloilla on usein suuret tontit ja vehreät pihat, minkä takia alue on kesäisin todella värikäs. Katujamme koristavat myös lukuisat koivut, Laaninen kertoo.

Vanhan Kauppalan harjun päältä avautuu upeat maisemat Pieliselle ja Nurmesjärvelle.

– Alueen kauneuden käsittää viimeistään siinä vaiheessa, kun näkee harjun päältä valtavan hienon järvimaiseman ja runsaat vihreät metsät. Vanhan Kauppalan talot ovat usein hyvin matalia, minkä ansiosta nuo luontomaisemat sulautuvat osaksi kaupunkia, Laaninen kuvailee. Vanhan Kauppalan kauniiseen ja värikkääseen luontoa lähellä olevaan ympäristöön pystyy myös pakenemaan kaupungin kiirettä ja melua.

-Täällä kaikki palvelut ovat lähellä toisiansa, ja liikennettä on hyvin vähän verrattuna moniin muihin kaupunkeihin, minkä ansiosta Vanha Kauppala on erittäin toimiva ja helppo ympäristö sekä vierailla että asua, Laaninen sanoo.

Asukasyhdistys pitää huolen alueen kehittämisestä ja viihtyvyydestä

Nurmeksen Vanhan Kauppalan asukasyhdistys on perustettu vuonna 2006. Yhdistyksen tarkoituksena on asukkaiden viihtyvyyden lisääminen, erilaisten järjestöjen ja seudulla toimivien yritysten toiminnan parantaminen sekä alueen tunnettuuden edistäminen.

-Yhdistyksemme on tehnyt monia suurempia projekteja seudun kehittämisen suhteen, kuten Vanhan Kauppalan kehittämissuunnitelman. Tämän lisäksi teemme usein erilaisia ehdotuksia kaupungille alueen parantamiseen ja puutalojen suojelemiseen liittyen.

-Haluamme asukasyhdistyksessä myös parantaa asukkaiden yhteisöllisyyttä. Olemme järjestäneet muun muassa erilaisia asukasiltoja, Laaninen kertoo.

Tulevaisuudessa asukasyhdistys haluaa kehittää entisestään Avoimien Ovien päivää ja alueen matkailua.

-Uskoisin, että Avoimista Ovista tulee uusi perinne, sillä sille on ollut paljon kysyntää. Matkailun osalta tavoitteenamme olisi saada mukaan kaupungin ja matkailualojen toimijoita uusiin projekteihin, joilla aluetta saataisiin markkinoitua entistä suuremmassa mittakaavassa, Laaninen hymyilee ja jatkaa:

-Matkailijoiden kannattaisi ehdottomasti tulla Vanhaan Kauppalaan vierailemaan, sillä samanlaista paikkaa Suomesta ei löydy. Vanhassa Kauppalassa voit nähdä selkeän ruutukaavaan rakennetun kaupungin, jossa on monia historiallisia kerrostumia, eri aikakausilla rakennettuja taloja ja kaunista luontoa.