Hakoniemen residenssi

Tekoja Karjalasta

Uusi työskentelytila luovan alan ammattilaisille Oravisalon rauhaan

Hakoniemen residenssi Rääkkylän Oravisalossa tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden asua ja työskennellä keskellä kaunista pohjoisen Saimaan saaristoa. Tekoja Karjalasta -sarjassa esittelemme tekijöitä ja hankkeita, jotka ovat saaneet Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apurahan vuonna 2019.

Rääkkylän Oravisaloon on perustettu kesällä 2019 Hakoniemen taiteilijaresidenssi. Hankkeen takana on rääkkyläläislähtöinen muotoilija-valokuvaaja Ville Lehvonen ja Hakoniemen residenssin tukiyhdistys.

– Residenssin idea lähti siitä, että taidemaalari Jorma Pajarinen on asunut tässä talossa 16 vuotta ja hänen ateljeensa ja galleriansa sijaitsivat täällä. Tiesimme tilan siis soveltuvan taiteelliseen työskentelyyn, residenssin perustaja Ville Lehvonen kertoo.

Tiloihin kuuluu päätalo, jossa on tuvan lisäksi kaksi makuukammaria ja sauna. Ateljee ja galleriatila sijaitsevat vanhassa navetassa. Rannassa on hiljaiseen työskentelyyn tarkoitettu aitta sekä laavu.

Ympäröivä luonto on suuressa roolissa residenssin toiminnassa ja residenssivalinnoissa painotetaan kiinnostusta luonnonympäristöön ja ympäristön kannalta kestävästi toteutettaviin työsuunnitelmiin.

Pieni, korkeintaan kahden hengen yhtäaikaisen oleskelun mahdollistava residenssi Oravisalon rauhassa tarjoaa puitteet sellaiseen luonnonrauhaan ja hiljaisuuteen, mitä ei isommissa taiteilijaresidensseissä ole mahdollista saavuttaa.

Residenssin toiminnassa painotetaan myös kestävän kehityksen periaatteita.

Luonnonsavesta kansainvälisesti kiinnostava erikoisuus

Hakoniemi toivottaa tervetulleeksi monien eri alojen taiteilijoita ja luovan alan yrittäjiä, mutta toiminta tulee erikoistumaan luonnonsaven hyödyntämiseen keramiikassa. Oravisalossa Arvinsalmen kupeessa luonnonsavea on poikkeuksellisen helppo kerätä.

– Luonnonsaven hyödyntäminen on herättänyt kiinnostusta kansainvälisestikin. Siellä on ihmetelty että mikäs juttu tämä oikein on, Lehvonen kertoo.

Hakoniemessä luonnonsaven käyttöä on tutkinut joensuulainen keramiikkataiteilija Henriikka Leppänen.

– Kävi ilmi että Hakoniemessä on ollut aikoinaan savirakentajia, jotka ovat käyttäneet töissään paikallista luonnonsavea. Siitä tiesimme sen soveltuvan savitöihin ja niinpä vietin residenssissä kuukauden tutkien miten luonnonsavi siellä taipuu keramiikan valmistukseen, Leppänen kertoo.

Tulevaisuudessa Hakoniemeen on tarkoitus hankkia keramiikkauunit, jotka mahdollistavat keramiikan valmistamisen paikallisesta luonnonsavesta aina raaka-aineen keräämisestä valmiiseen, poltettuun lopputulokseen asti.

Residenssitoiminta on käynnistetty KKES:n tuella.

– Apuraha on mahdollistanut ammattitaiteilijoiden saamisen mukaan residenssin kehittämiseen ja sen myötä residenssiä on voitu tehdä tutuksi myös paikalliselle kyläyhteisölle, Lehvonen iloitsee.

Esimerkiksi kesällä tekstiilitaiteilija Niina Matsinen toteutti paikallisen 4H-kerhon ja ikäihmisten kanssa muraalin vanhan huoltoaseman julkisivuun Rääkkylän kirkonkylälle. Läheinen Salpapolku sai myös oman ympäristötaideteoksensa, kun Leena Reittu pystytti teoksen rajan taakse Karjalaan kotinsa menettäiden muistoksi.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana Oravisalon rauha on houkutellut residenssiin jo useita taiteilijoita. Syksyllä residenssissä vieraili muun muassa japanilainen tekstiilitaiteilija, joka hyödynsi työskentelyssään läheisen Koiton talon kangaspuita.

Lue lisää toiminnasta residenssin verkkosivuilta.