Tekoja Karjalasta: Alien 1975 – elokuva monikulttuurisuuden rikkaudesta

Ohjaaja Arto Halosen tuleva elokuva Alien 1975 kertoo afroamerikkalaisten koripalloilijoiden saapumisesta Suomeen 1970-luvulla. Elokuvassa afroamerikkalainen mies rantautuu Baltimoresta itäsuomalaiseen pikkukaupunkiin vuonna 1975. Ylivertainen koripalloilija on paikkakunnan ensimmäinen musta ihminen ja hänestä tulee ihailtu julkisuuden henkilö, mikä lietsoo myös kateutta, pelkoa ja muukalaisvihamielisyyttä. Rakkauden ja ystävyyden astuessa mukaan, edessä on niin koomisia kuin dramaattisiakin tilanteita.

– Elokuvassa tutkitaan päähenkilön kautta kulttuurien kohtaamista, suomalaisuutta ja itäsuomalaista mielenmaisemaa. Haluamme tuoda esille mielenkiintoista historiallista näkökulmaa tämän päivän monikulttuurisuuskeskusteluun, elokuvan ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja Arto Halonen kertoo.

Idea tarinaan on kummunnut Halosen omasta lapsuudesta ja nuoruudesta.

-Aloitin koripallon pelaamisen aikoinani Leon Huffin innoittamana pienenä poikana. Hän oli huikea pelaaja ja hieno esimerkki urheilullisuudesta. Olen jo vuosia miettinyt, että tämä aihe olisi mielenkiintoista käsitellä, sillä kukaan ei ole sitä aiemmin tehnyt, Halonen sanoo.

Alien 1975 kannustaa voittamaan pelkonsa

Alien 1975 käsittelee monia suuria teemoja. Elokuva on huumorilla sävytetty kuvaus rasismista ja Eurooppa-identiteetin muutoksista. Samalla se kertoo elämänpolkua muuttavasta ja rasismin selättävästä ystävyydestä ja rakkaudesta.

-Elokuva pitää sisällään monia eri viestejä monikulttuurisuuden rikkaudesta. Samalla se kannustaa kohtaamaan omat pelkonsa ja ylittämään ne, Halonen sanoo ja jatkaa:

– Vaikka elokuvassa käsitellään paljon koripalloa, niin tämä ei ole kuitenkaan urheiluelokuva, vaan mukana on paljon komediaa ja draamaa, mikä saa katsojan ajattelemaan syvemmin asioita.

Alien 1975:ssä on mielenkiintoinen rypäs erilaisia henkilöhahmoja. Elokuvan päähenkilö, pitkä amerikkalainen koripalloilija rakastuu persoonalliseen ja voimakastahtoiseen Katjaan. Sivuosissa nähdään myös monia vahvoja karaktäärejä, kuten koripallojoukkueen valmentaja ja huoltaja.

Pohjois-Karjala ja Joensuu suuressa roolissa

Alien 1975:n tapahtumat sijoittuvat Joensuuhun ja Pohjois-Karjalaan. Elokuva käsittelee laajasti Joensuun historiaa koripallokaupunkina tuoden esille pohjoiskarjalalaista huumoria.

Halonen tuo elokuvaan paljon myös omaa historiaansa ja muistojansa.

-Alien 1975:n ympäristö ja osa tarinan tapahtumista ovat minulle tuttuja. Ne ovat laajentaneet ajatteluani ja omalta osaltaan kannustanut minua hankkeen pariin, Halonen kertoo.

Apurahasta ollut suuri apu elokuvan kehitysprosessissa

Elokuvan esituotanto on jo pitkällä. Alien 1975 on tarkoitus kuvata näillä näkymin vuoden 2021 aikana.

– Kirjoitin Alien 1975:n käsikirjoitusta useita vuosia yhdessä Jouni K. Kemppaisen kanssa. Tällä hetkellä casting on meillä jo loppusuoralla. Lisäksi olemme selvittäneet paljon kuvauspaikkoja. Tämä on ollut erittäin mielenkiintoinen kokemus ja hieno matka tähän mennessä.

Alien 1975 sai Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön apurahan Pohjois-Karjalan Osuuskaupan rahastosta. Apuraha on kohdistettu elokuvan kehitysprosessiin.

– Apuraha tuli todella tärkeään aikaan meille. Olemme voineet sen avulla suunnitella kuvauspaikkoja ja tehdä roolitusta. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että olemme saaneet tämän apurahan, sillä Alien 1975 on myös pohjoiskarjalaisen kulttuurin kuvaus.

Alien 1975 on poikinut Haloselle myös toisen dokumenttielokuvahankkeen, joka sijoittuu niin ikään Joensuuhun.

-Tässä dokumentissa haluaisin kertoa tänne jääneiden koripalloilijoiden jälkikasvusta. Toivon, että molemmat elokuvat valmistuvat ja tukisivat toisiaan nostaen monikulttuurisuuden rikkautta vahvemmin esille, Halonen kertoo