Kaiken ydin on valo


Kaiken ydin on valo

Valotaiteilija Kari Kolalla on ollut vauhdikas vuoden alku. Kola nosti Pohjois-Karjalan kansainväliseen valokeilaan Valonvuoden teoksellaan Pariisissa, missä hän valaisi taiteellaan Unescon päämajan viime tammikuussa. Kotimaan, Kroatian ja Slovenian reissujen lomassa taiteilija on pohdiskellut myös kiinalaisten kanssa jättimäisten jää- ja lumiveistosten valaisua.

Kari Kola sai Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön tunnustuspalkininnon maaliskuisessa vuosijuhlassa. Tunnustuspalkinto, 5 000 euroa, oli saajalleen iloinen yllätys.

-          Raha ei ole koskaan se, mikä määrittää taidettani. Päinvastoin olen usein toteuttanut teoksia oman yritykseni kustannuksella. Yhtäkaikki elääkin pitää, tunnustuspalkinnolle oli kyllä käyttöä.

Unescon päämajan valotaide on oivallinen esimerkki taiteilijan vimmasta tehdä taidetta taloudellisista riskeistä huolimatta. Pariisin kohdalla kävi näet niin, että joensuulaistaiteilija otti itse yhteyttä Unescon päämajaan hoksattuaan, että kansainvälinen Valonvuosi oli käynnistymässä ilman valoa.

-          Tein ehdotuksen Valonvuoden tapahtuman presidentille. Olin valmis testaamaan omia kykyjäni myös massiivisen tuotannon kanssa. Tarvittavat materiaalit tulivat Suomesta, Hollannista, Tanskasta ja Portugalista. Lisäksi sain ison sponsorin, joka toimitti tarvittavat led-valot. Kaikki meni nappiin!

Onnistuminen oli Kolalle huikea tapaus. Kansainvälistä näkyvyyttä ja uskottavuutta tuli paljon. Näkyvyyttä myös kansainvälisessä mediassa niin paljon, ettei sitä voisi kuvitella millään rahalla ostavansa.

-          Tapahtuman symbolinen arvo oli valtava. Niin iso juttu minulle, että tuskin koskaan vastaava enää toistuu. Tai no – jos päätyisi kuuta valaisemaan joskus, se voisi olla lähellä, taitelija myhäilee.

Onnistumisen iloa maustoi sekin, että koko massiivinen urakka ylsi taloudellisestikin pikkuisen plussan puolelle, vaikka Kola oli varautunut vallan muuhun.

Kutkuttava Kiina

Kuluneen kevään aikana Kari Kola on toteuttanut kaksikin puistovaloteosta, toisen Kroatiaan Pulan kaupunkiin ja toisen Sloveniaan Ljubljanaan. Ensi syksynä taitelijan valotaidetta voi ihastella myös Kouvolassa. Kola luo valotaidetta 30 vuotta täyttävän Kuusankoskitalon ympäristöön. Teollisuuspaikkakunnan luonteen hän kirkastaa näkyville muun muassa massiivisen voimalinjapylvästön valaisulla.

Ilahtunut Kari Kola oli myös taannoisesta kiinalaisten yhteydenotosta. Joensuulaistaitelija ja hänen valotaiteensa ovat herättäneet merkittävää kiinnostusta Harbinin jääfestivaaleilla Pohjois-Kiinassa. Kola vieraili tapahtumassa 3,5 vuotta sitten. Tällä kertaa kiinalaiset olivat kiinnostuneita siitä, miten Kola ratkaisisi massiivisten jää- ja lumiveistosten valaisun.

-          Käydessäni Kiinan kuuluisilla jäänveistosfestivaaleilla ymmärsin kokoluokan – korkein jääveistos oli 51,5 metriä korkea, portin sisääntulo 3-4-kerroksisen talon korkuinen ja 500 metriä pitkä. Aikataulullisista syistä emme saaneet hanketta vielä toteutetuksi, mutta toiveissa on päästä tositoimiin heidän kanssaan myöhemmin.

Pimeä on mahdollisuus

Kari Kolalle pimeä on mahdollisuus ja valo kaiken ydin.

-          Valo liittyy kaikkeen. Valo on monitasoista, konkreettista ja myös symbolista. Valosta kukaan ei tiedä kaikkea. Minua kiinnostavat visuaaliset kokonaisuudet ja ihmisten sijoittaminen kaiken keskelle.

Valotaide on kansainvälisesti kovassa nosteessa. Kolan mukaan niin on jo siitä yksinkertaisesta syystä, että tekniikka on harpannut eteenpäin. Näyttäviä asioita pystytään toteuttamaan fiksulla ja taloudellisestikin järkevällä tavalla esimerkiksi led-tekniikan ansiosta.

Valotaiteen ohella Kolalla on näppinsä muissakin projekteissa. Taiteilijan kädenjälki näkyi esimerkiksi Joensuun Oopperayhdistyksen Taikahuilu-oopperassa.

-          Teen paljon erilaisia tapahtumia klassisesta musiikista konsertteihin, musikaaleihin ja teatteriin. Kovin mielelläni tarjoaisin valotaidetta ilmaistapahtumina myös täkäläisille. Joensuun keskusta ja jokiranta antaisivat paljon mahdollisuuksia. Harmillista se, että täkäläiset mahdolliset rahoittajatahot eivät ole innostuneet ajatuksesta. Itselläni ei yrittäjänä ole kuitenkaan loputtomasti mahdollisuuksia kustantaa valotaidetta joensuulaisten iloksi.

Unelmia ja tavoitteita

Taiteilija ei tohdi kovin paljoa avata tulevaisuuden suunnitelmiaan. Puheenparresta voi kuitenkin päätellä, että unelmat elävät – isotkin.

-          Lähtökohtaisesti haluaisin kääntää toiminnan fokusta vähän toiseen suuntaan. Tilaustöiden sijaan haluaisin etsiä maailmalta kiinnostavia kohteita valaistaviksi. Kiinnostava kohde ja asiasta päättävän tahon löytäminen, sitten tarjous ja rahoituksen etsintä. Olen vakuuttunut siitä, että jos kohteet ovat riittävän isoja, rahaakin löytyy.

Mitä sellaiset kohteet sitten voisivat olla? Hymy kirpoaa kuulijan kasvoille, kun Kola ottaa esimerkiksi Unescon maailmanperintökohteet. Toden totta – mietipä vaikka Egyptin pyramidia joensuulaisen Kari Kolan valotaideteoksen syleilyssä.

 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen

Kuva: Hannu Aaltonen

 

Takaisin