70-vuotisjuhlavuoden palkinnot ja avustukset


70-vuotisjuhlavuotensa  merkeissä säätiö on myöntänyt kaksi tunnustuspalkintoa Pohjois- ja Etelä-Karjalassa asuvalle ja valtakunnallisesti merkittävän uran saavuttaneelle taiteilijalle.

KARJALA-kulttuuripalkinnon, 15.000 euroa, saa pianotaiteilija Janne Mertanen (s. 1973 Joensuussa)

Joensuussa asuva Janne Mertanen lukeutuu Suomen ykköspianisteihin, jonka ura konserttipianistina ja pianonsoiton opettajana ympäri maailmaa on jatkunut yli 30 vuotta. Janne Mertanen on saavuttanut urallaan useita palkintoja ja nimeämisiä. Janne Mertanen tunnetaan erityisesti Chopin-pianistina, mutta hänellä on myös laaja kokoelma levytyksiä suomalaisilta säveltäjiltä kuten Kokkonen, Sibelius, Palmgren ja viimeisimpänä Heino Kaski. Janne Mertanen perusti vuonna 2014 Joensuuhun taiteellisesti korkeatasoisen jazz- ja taidemusiikkiin keskittyvän Joensuun Musiikkijuhlat -festivaalin, jonka taiteellisena johtajana hän myös toimii.  Janne Mertaselle karjalaisuus on aina ollut merkittävä asia, juuret ovat pohjoiskarjalassa, jonka inspiroiva ja mieltä kohottava puhdas luonto tarjoaa hänelle arvokkaita elementtejä luovaan työhön. 

Säätiön  5.000 euron tunnustuspalkinnon saa korutaiteilija Tarja Tuupanen (s. 1973 Lieksassa)  

Etelä-Karjalassa vaikuttava Tarja Tuupanen on pitkän linjan korutaiteen tekijä, joka liikkuu korutaiteen, taideteollisuuden ja nykytaiteen kontekstissa teoksillaan. Kiviseppä-koulutus, artenomi ja maisteriopinnot ovat avanneet ovia kansainvälisille areenoille jo vuosia. Tuupanen on osallistunut kymmeniin kansainvälisiin näyttelyihin eri puolilla maailmaa. Hän on aktiivinen tekijä, opettaja ja nykykorun promoottori omalla toiminnallaan. Tuupanen on muotoilun ja koruntaiteen vaikuttaja muun muassa Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnassa, jossa hän oli puheenjohtajana vuosina 2016-2018. Tuupanen kuuluu suomalaisiin nykykorun huippuosaajiin, jonka teoksia on ollut esillä ympäri maailmaa 1990-luvulta alkaen.

Juhlavuotenaan säätiö on muiden apurahojen ja avustusten lisäksi päättänyt  tukea Kiihtelysvaara-Seuran kunniakasta ja yhteisöllistä hanketta saada poltetun kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kirkon paikalle uusi kirkko.  Säätiö osallistuu Kiihtelysvaara-Seuran kirkkokeräykseen 20.000 eurolla. 

 

Takaisin