RAKENNUSPERINNÖN VAALIMINEN

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön omaisuuteen kuuluu sijoituskiinteistöjen lisäksi muutamia rakennettua kulttuuriperintöä edustavia kohteita. Säätiö omistaa ja ylläpitää näitä kohteita joko itse tai yhteistyössä muiden kulttuurialan toimijoiden kanssa.

Murtovaara

Murtovaaran talomuseo -esite (pdf)

Murtovaara. A crown tenant farm and museum in Valtimo (pdf)

murtovaara kuva

Murtovaaran talomuseo, entinen kruununmetsätorppa, on Suomen ainoa vaara-asutusmuseo. Murtovaara sijaitsee Valtimolla Pohjois-Karjalan pohjoisimmassa kolkassa Sivakan kylän tuntumassa. Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön omistama alue on toiminut museona vuodesta 1972. Murtovaaran merkitys tieteellisen tutkimuksen ja opetuksen käytössä on viime vuosina korostunut, kun museoalueella on järjestetty arkkitehtiopiskelijoille kansainvälisiä perinnerakentamiseen liittyviä leirejä.

Murtovaara on yleisölle avoinna kesäisin juhannuksesta elokuun puoliväliin. Murtovaaran talomuseon opastuksesta ja hoidosta vastaa nurmeslainen yrittäjä Wilma Klippel,
puh. 045 1382 705.

 

Parppeinvaara

Parppeinpirtti

Parppeinvaaran Runokylässä Ilomantsissa yhdistyvät karjalaisen kulttuurin ominaispiirteet: kantelemusiikki, käsityöt, ortodoksisuus sekä perinneruuat. Parppeinvaaralla ovat myös esillä sotahistoria ja ilomantsilainen luonto eläimineen. Vaara saanut nimensä kuuluisasta runonlaulajasta ja kanteleensoittajasta Jaakko Parppeista, joka asui vaaralla 1800-luvulla. Yhdessä Ilomantsin kunnan kanssa säätiö omistaa Parppeinvaaraa hallinnoivan Kalevanpirtti osakeyhtiön. Parppeinvaaran alueen kulttuuritoimijoita ovat ravintolayrittäjä Tsipaniekka Oy sekä Ilomantsin Museosäätiö. (Parppeinvaaran runokylä )

Karjalantalo

Karjalantalo 59

Vuonna 1954 valmistuneessa, Joensuun Ilosaaressa sijaitsevassa Karjalantalossa, on vuodesta 2010 toiminut Joensuun Popmuusikot ry:n omistama Töminä Oy, joka pitää yllä kulttuurikeskus- ja ravintola Kerubia. Suojellun Karjalantalon tilat tarjoavat tyylikkään ja toimivan ympäristön konserteille,  ravintolalle, messuille, seminaareille ja monenlaisille muille tapahtumille. (Kulttuurikeskus Karjalantalo, Kerubi )

Inarin talo

inari

Säätiö sai vuonna 2008 omistukseensa rouva Irene Turusen testamenttilahjoituksena Inarin talon. Joensuun ydinkeskustassa sijaitsevan kolmikerroksisen kivitalon rakennutti vuonna 1936 rouva Turusen isä, liikemies Heikki Inari. Inarin aikana talon kellarissa ja ensimmäisessä kerroksessa toimi Jokikylpylä-niminen yleinen sauna. Säätiö on toteuttanut Inarin talossa sisätilojen täydellisen peruskorjauksen, ja nykyisin huoneistot on vuokrattu toimistoiksi.

Olli Tiaisen maja

otmaja 001

Ylämyllyn Leinosenlammen rannalla sijaitseva Olli Tiaisen maja kuuluu säätiön omistamiin perinne- ja kulttuurikiinteistöihin. Maja on nimetty Suomen sodan maineikkaan sissipäällikön ja rajakapteenin Olli Tiaisen (1770-1833) mukaan. Säätiö on luovuttanut majan korvauksetta Pohjois-Karjalan aluetoimiston, rajavartiolaitoksen, palvelukeskuksen, Ylämyllyn varasto-osaston ja pohjois-Karjalaisten maanpuolustusjärjestöjen tilaisuuksien ja tapahtumien käyttöön.

Tiedustelut leena.ovaskainen@mil.fi ,sekä  pohjois-karjalanaluetoimisto@mil.fi